open-navfaktor-logo
search
Autoceste FBiH
Najveće gradilište na autoputu u Bosni i Hercegovini
Radovi na izgradnji autoceste Koridora Vc odvijaju se na sedam gradilišta, a najveći obim posla se trenutno izvodi u Zeničko-dobojskom kantonu.
10.01.2023. u 10:04
get url
text
Dionica Nemila-Nemila – Vranduk
Dionica Nemila-Nemila – Vranduk

Posebno napreduje gradnja na dionici Nemila – Vranduk, dužine 5,67 kilometara gdje radove izvodi turska firma HGG Insaat Anonim Sirketi, saopćeno je iz Autocesta Federacije BiH.

{$galerijaFotografija}

Trenutno se izvode radovi na izmještenju magistralne ceste M-17, s obzirom na to da se trasa autoceste većim dijelom poklapa sa postojećom magistralnom cestom. Radovi se odvijaju i na potputnjacima i potpornim zidovima. Na pojedinim dijelovima radi se privremeno uređenje korita rijeke Bosne, iskop kosine uz postojeću magistarlnu cestu M-17, te ugradnja kamenog nasipa iza zida. Paralelno sa zemljanim i betonskim radovima izvode se radovi na izmještanju, zaštiti i izgradnji raznih komunalnih instalacija. U skladu sa geotehničkom misijom G31 izvedeno je 467,80 m bušotina te instalirano 266,60 inklinometara.

U sklopu izgradnje dionice Nemila – Vranduk izvodi se i regulacija rijeke Bosne kroz Nemilu, gdje su radovi na izgradnji pravougaonog betonskog korita (regulaciji korita) Nemilske rijeke  završeni, a na dijelu trase izmještene M-17 započeta je ugradnja slivnika i priključnih cjevovoda. Do sada je iskopano oko 77.000 kubika zemljanog materijala, a ugrađeno oko 138.000 kubika nasipa.

Na gradilištu zavisno od radova koji se obavljaju angažirano je oko 119 radnika.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 63 miliona 956.530 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Dionica Nemila – Vranduk veoma je značajna jer će spojiti dvije dionice koje su već u izgradnji, dionicu Poprikuše – Nemila na sjeveru, te dionicu Vranduk – Ponirak na jugu, čijom izgradnjom će biti omogućen promet bez prekida na svim navedenim dionicama.

autoceste-nemila1.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.