open-navfaktor-logo
search
Raste prodaja
Najveće svjetske firme za proizvodnju oružja zaradile na stotine milijardi dolara
Iako ima problemima u vezi sa nabavkom globalna prodaja oružja nastavila se početkom 2021. godine, objavio je u ponedjeljak Institut u Štokholmu za istraživanje mira (SIPRI).
05.12.2022. u 11:09
get url
text

Stotinu najvećih svjetskih firmi za proizvodnju oružja prodalo je teško naoružanje i vojne usluge u vrijednosti od 592 milijarde dolara u 2021. godini, navodi se u izvještaju SIPRI-ja.

To znači povećanje od 1,9 posto u odnosu na godinu prije. Ponovno povećanje je veće nego 2020. godine, ali ispod prosječnog povećanja u četiri godine prije pandemije koronavirusa, prenosi SEEbiz.

- Ono što stvarno vidimo je vjerojatno sporiji rast nego što su mnogi očekivali u prodaji oružja u 2021. godini rekao je Nan Tian, ​​koautor studije.

Dugoročni utjecaj pandemije sve je vidljiviji kod firmi za proizvodnju oružja, dodao je.

Problemi u smislu nedostatka radne snage i nabavke sirovina "usporili su sposobnost preduzeća da proizvedu oružane sisteme i isporuče ih na vrijeme, kaže on.

Daleko najviše odbrambene opreme i dalje dolazi od američkih korporacija, pokazuju podaci SIPRI-ja.

Četrdeset američkih firmi, uključujući prvih pet na ljestvici, zajedno čine 51 posto ukupne prodaje oružja među 100 najvećih korporacija.

Među pet najvećih kompanija, Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman i General Dynamics, samo je Raytheon imao rast.

Istovremeno, prodaja osam najvećih kineskih firmi porasla je za 6,3 posto u 2021.

Kina je na drugom mjestu ukupne prodaje oružja, s udjelom koji je naglo porastao na 18 posto. a slijede Velika Britanija sa 6,8 posto i Francuska sa 4,9 posto. Njemački udio iznosio je 1,6 posto.

Evropske firme, koje sada čine 27 od 100 najvećih, imaju porast od 4,2 posto u odnosu na 2020. godinu.

S malim povećanjem od 0,4 posto, Rusija je u ukupnoj prodaji imala udio od tri posto, što su podaci prije invazije na Ukrajinu.

Problemi sa nabavkom vjerojatno će se s ratom u Ukrajini pogoršati, posebno zbog toga što je Rusija veliki dobavljač sirovina za proizvodnju oružja, kažu autori studije, ali i zbog toga što je sukob doveo do velikog rasta potražnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.