open-navfaktor-logo
search
Ujedinjene nacije
Najviše u posljednjih 20 godina: U 2022. ubijeno 89.000 žena i djevojaka
Ujedinjene nacije saopćile su da je broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu prošle godine dosegao najviši nivo u posljednjih 20 godina.
23.11.2023. u 08:12
get url
text

Oko 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, izvijestili su tijelo UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC).

- Čovječanstvo se još bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama. Alarmantan broj femicida jasan je podsjetnik da se čovječanstvo još bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i djevojčicama - rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a.

Kako je kazala, "svaki izgubljeni život je poziv na akciju - molba da se hitno pozabavimo strukturalnim nejednakostima, da poboljšamo odgovore kaznenog pravosuđa tako da se nijedna žena ili djevojka ne boji za svoj život zbog svog spola".

Više od polovine ubistava, oko 55 posto, počinili su članovi porodice ili partneri, u poređenju s oko 12 posto muških žrtava ubistava.

Najviše ubistava žena i djevojaka, oko 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izvještaju UN-ovih organizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.