open-navfaktor-logo
search
Naložilo ministarstvo
Nakon bjekstva Kineza: Inspekcija "češlja" KPZ Trebinje, mjere sigurnosti dižu se na najviši nivo
Ministrastvo pravde RS-a izdalo je danas naredbu o sprovođenju vanrednog inspekcijskog nadzora u Kazneno-popravnom zavodu Trebinje, a s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu izvršenja mjere pritvora, kao i bjekstva pritvorenika.
20.11.2023. u 12:26
get url
text

Radi se o Q. T., državljaninu Narodne Republike Kine, koji se nalazilo u ekstradicionom pritvoru po odluci Suda BiH, a koji je pobjegao iz KPZ-a Trebinje.

- Poručujemo da će, ukoliko se utvrde propusti u vođenju i organizaciji rada u Kazneno-popravnom zavodu Trebinje, posljedice snositi svi odgovorni, u skladu sa zakonima koji uređuju oblast izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija - saopćeno je iz entitetskog ministarstva.

U saopćenju se dodaje da je nadležni ministar izdao još jednu naredbu rukovodiocima u kazneno-popravnim ustanovama kojom je naloženo da opće i posebne mjere za održavanje reda i sigurnosti podignu na najviši nivo.

Opće i posebne mjere za održavanje reda i sigurnosti podrazmijevaju opću sigurnnost u kazneno-popravnim ustanovama, radilištima i prostorima u kojima zatvorenici, pritvorenici i maloljetnici borave i rade, održavanje unutrašnjeg reda i discipline, te sigurnost prilikom sprovođenja svih radnji, mjera i postupanja iz nadležnosti kazneno-popravnih ustanova u RS-u.

Podsjetimo da je nedavno pripadnicima Sudske policije iz banjalučkog Osnovnog suda pobjegao Ivica Mišković, nakon što je prvostepeno presuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja devetogodišnje djevojčice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.