open-navfaktor-logo
search
Zgrada u ruševinama
Napadnut štab Wagner grupe na istoku Ukrajine, mnogi plaćenici ubijeni
Visoki zvaničnik na istoku Ukrajine saopćio je da su ukrajinske snage napale hotel u kome su bili smješteni pripadnici ruske privatne vojne grupe Wagner, ubivši mnoge od njih.
12.12.2022. u 08:49
get url
text

Reuters nije mogao potvrditi te navode iznešene u televizijskom intervjuu Sergeja Gadaja, guvernera regije Lugansk koju je okupirala Rusija.

Gajdaj, koga je intervjuirala ukrajinska televizija, rekao je da su ukrajinske snage u subotu započele napad na hotel u gradu Kadivka, zapadno od glavnog regionalnog centra Luganska. Fotografije objavljene na aplikaciji poruka Telegram prikazuju zgradu koja je u velikoj mjeri pretvorena u ruševine.

- Imali su mali top tamo, baš tamo gdje se nalazilo sjedište Wagnera. Ogroman broj onih koji su bili tamo je poginuo - kazao je.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah bilo dostupno radi komentar.

Gajdaj nije iznio podatke o žrtvama, ali je rekao da su se oni koji su preživjeli suočili s neadekvatnim medicinskim uslovima za liječenje.

- Siguran sam da će najmanje 50 posto onih koji su uspjeli preživjeti umrijeti prije nego što dobiju medicinsku pomoć. To je zato što su čak i u našoj regiji Luganska ukrali opremu - kazao je.

Neki ukrajinski mediji citirali su lokalne zvaničnike koji su rekli da je hotel već neko vrijeme zatvoren.

Wagner grupa je privatni vojni izvođač u bliskim vezama s Kremljom. Poznato je da se njene snage bore u dijelovima Ukrajine, a također su raspoređene u brojnim afričkim zemljama.

Gajdaj je ranije izvijestio o napadima ukrajinskih snaga na druge ciljeve u regiji Luganska, uključujući i Wagnerov štab u gradu Popasna u augustu, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.