open-navfaktor-logo
search
Pokazati solidarnost
Naša stranka očekuje da banke neto dobit ostvarenu 2019. ne iznose iz BiH
Privatne banke u Bosni i Hercegovini moraju pokazati viši stepen solidarnosti i zajedničkim odricanjem pomoći oporavku privrede BiH, smatraju u Našoj stranci.  
31.03.2020. u 13:21
get url
text

S obzirom na velike dobiti koje banke iz godine u godinu ostvaruju na bosanskohercegovačkom tržištu, a ponajviše na osnovu visokih kreditnih kamata u Našoj stranci očekuju da banke neto dobit ostvarenu u 2019. godini ne iznose iz BiH, već da je ostave u rezerve, kako bi se ojačala likvidnost bankarskog sistema i povećao ukupni investicioni kapital.

- Za malu privredu kakva je naša, u trenutnim uvjetima, i minimalno iznošenje kapitala može nepopravljivo usporiti oporavak ekonomije. Izvlačenje bankarskog kapitala u ovako teškim vremenima bio bi neodgovoran i nepošten potez prema državi BiH i njenim građanima - ističe se u saopćenju iz Naše stranke.

Pozivali su Agenciju za bankarstvo FBiH i Agenciju za bankarstvo RS da u skladu s nadležnostima donesu odluke kojim se bankama zabranjuje isplata dobiti jer je ta mjera u cijelosti u duhu osnovne funkcije entiteskih agencija, a to je zaštita bankarskog sistema i deponenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.