open-navfaktor-logo
search
Cyber kriminal
Nasjeli na prevaru pri kupovini na internetu: Lopovima dali podatke o tekućem računu, pa im sve "opuhali"
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a objavilo je saopćenje u kojem apeluju na građane da ne nasjedaju na prevare putem interneta. 
25.01.2023. u 13:55
get url
text

Policijski službenici Policijske uprave Doboj preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju identifikovanja osoba koje su u prethodnih nekoliko dana na štetu dvije osobe sa područja grada Doboja i općine Bosanski Brod izvršila krivična djela prevare, navodi se u saopćenju MUP-a RS-a.

- Nepoznata osoba ili više njih je izvršilo prevaru na način da je putem internet stranice za kupovinu i potražnju novih i polovnih stvari kontaktiralo oštećene osobe te nakon što se međusobno dogovore oko kupovine, putem mobilne aplikacije WhatsApp im je dostavilo link sa lažnim logom BH pošta i potom zatražilo da popune navedenu aplikaciju, a nakon što su oštećeni unijeli svoje podatke kao i podatke sa tekućeg računa, sa njihovih računa je skinut sav novac - objašnjeno je u saopćenju. 

Iz MUP-a RS-a ukazuju građanima na to da je prevare moguće prepoznati po tome što se "kupci" javljaju izvan platformi stranica za kupoprodaju, putem mobilnih aplikacija Viber i WhatsApp, a tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni i nikada se ne javljaju na pozive pod izgovorom da su zauzeti poslom, niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla. 

- Policijska uprava Doboj apeluje na sve građane da prilikom kupovine preko interneta ne nasjedaju na ovakve vidove prevara te da u slučaju da putem internet stranica za kupoprodaju stupe u kontakt sa ovakvim osobama, da ne šalju svoje lične i bankovne podatke i da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu. Više informacija građani mogu dobiti i na internet stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a RS-a - stoji u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.