open-navfaktor-logo
search
Objavljena hipoteza
Naučnici kažu da su pronašli ostatke drevne planete Theie koja se sudarila sa Zemljom i formirala Mjesec
Naučnici se masovno slažu da je drevna planeta vjerovatno udarila u Zemlju dok se formirala prije nekoliko milijardi godina, izbacujući krhotine koje su se spojile u Mjesec koji danas krasi naše noćno nebo.
06.11.2023. u 10:01
get url
text

Teorija, nazvana hipoteza džinovskog udara, objašnjava mnoge fundamentalne karakteristike Mjeseca i Zemlje.

Ali jedna očigledna misterija u središtu ove hipoteze je opstala: šta se uopće dogodilo sa Theia-om, planetom koja je udarila u Zemlju? Direktni dokazi o njenom postojanju ostali su nedostižni. U Sunčevom sistemu nisu pronađeni ostaci planete. Mnogi naučnici su pretpostavili da su svi ostaci koje je Theia ostavila na Zemlji pomiješani u vatrenom kotlu unutrašnjosti naše planete, prenosi CNN.

Nova teorija, međutim, sugerira da su ostaci drevne planete djelomično netaknuti, zakopani pod našim nogama.

Rastopljene ploče Theia-je mogle su se ugraditi u Zemljin omotač nakon udara prije nego što su se stvrdnule, ostavljajući dijelove oko 2.900 kilometara ispod površine Zemlje, prema studiji objavljenoj u srijedu u časopisu Nature.

Ako je teorija tačna, ne samo da bi pružila dodatne detalje za popunjavanje hipoteze o ogromnom udaru, već bi i odgovorila na dugotrajno pitanje za geofizičare.

Već su bili svjesni da postoje dvije masivne mrlje koje su ugrađene duboko u Zemlju. Mase – koje se nazivaju LLVP – prvi put su otkrivene 1980-ih. Jedna se nalazi ispod Afrike, a druga ispod Tihog okeana.

Porijeklo mrlja, od kojih je svaka veća od mjeseca, ostaje misterija za naučnike.

Ali za dr. Qian Yuana, geofizičara i saradnika na Kalifornijskom institutu za tehnologiju i glavnog autora nove studije, njegovo razumijevanje LLVP-a zauvijek se promijenilo kada je 2019. prisustvovao seminaru na Državnom univerzitetu u Arizoni. Tada je saznao nove detalje o Theia-ji. I kao školovani geofizičar, znao je za te misteriozne mrlje skrivene u Zemljinom plaštu.

Yuan je imao trenutak eureke, rekao je.

Odmah je počeo da pregleda naučne studije, tražeći da vidi da li je neko drugi predložio da LLVP-ovi mogu biti fragmenti Theiae. Ali niko nije.

U početku je, rekao je Yuan, samo svom savjetniku rekao o svojoj teoriji.

- Bojao sam se da se okrenem drugim ljudima jer sam se bojao da će drugi pomisliti da sam previše lud - kazao je Yuan.

On je prvi put predložio svoju ideju u radu koji je podnio 2021. godine. Odbačena je tri puta. Recenzenti su rekli da mu je nedostajalo dovoljno modeliranja.

Zatim je naišao na naučnike koji su radili upravo ono što je Yuanu bilo potrebno.

Njihov rad, koji je Theiai dodijelio određenu veličinu i brzinu udara u modeliranju, sugerirao je da sudar drevne planete vjerovatno nije u potpunosti otopio Zemljin omotač, dozvoljavajući ostacima Theiae da se ohlade i formiraju čvrste strukture umjesto da se stope u unutrašnjost Zemlje.

- Zemljin plašt je kamenit, ali nije poput čvrste stijene. To je ova magma pod visokim pritiskom koja je nekako gnjecava, a u osnovi se nalazi na vrlo vrućoj peći - rekao je dr. Steve Desch, koautor studije i profesor astrofizike na Državnoj školi za istraživanje Zemlje i svemira u Arizoni.

U tom okruženju, da je materijal koji čini LLVP previše gust, ne bi se mogao gomilati u nazubljenim formacijama u kojima se pojavljuje, rekao je Desch. A da je dovoljno male gustine, jednostavno bi se pomešao sa plaštom koji se uzbuđuje.

Pitanje je bilo sljedeće: Kolika bi bila gustina materijala koji je ostavila Theia? I može li se poklopiti sa gustinom LLVP-a?

Desch je 2019. napisao vlastiti rad koji je nastojao opisati gustoću materijala koji bi Theia ostavila za sobom.

Istraživači su tražili modeliranje. Proračuni su se poredali: ako bi Theia bila određene veličine i konzistencije i udarila u Zemlju određenom brzinom, modeli su pokazali da bi, u stvari, mogla ostaviti za sobom ogromne komade unutar Zemljinog plašta i također proizvesti krhotine koje bi dalje stvorile naš mjesec.

- To je bilo vrlo, vrlo, tako vrlo uzbudljivo. To modeliranje nije rađeno ranije - rekao je Yuan.

Studija koju je Yuan objavio ove sedmice uključuje koautore iz raznih disciplina iz niza institucija, uključujući državu Arizonu, Caltech, Šangajski astronomski opservatorij i NASA-in istraživački centar Ames.

Na pitanje da li očekuje da će naići na odbijanje ili kontroverzu oko takvog novog koncepta – da su ploče od materijala sa drevne vanzemaljske planete skrivene duboko u Zemlji – Yuan je odgovorio da želi naglasiti kako je ovo ideja, hipoteza.

- Ne postoji način da se dokaže da je to slučaj. Pozdravljam druge ljude da urade ovo istraživanje - dodao je.

Desch je dodao da je, po njegovom mišljenju, rad uvjerljiv i čini se nekako očiglednim kad se pogleda unazad.

Ideja da je Theia stvorila LLVP je bez sumnje uzbudljiva i privlačna hipoteza, dodao je, ali nije jedina koja postoji.

- Sumnjam da će zagovornici drugih hipoteza napustiti ih samo zato što se ova pojavila. Mislim da ćemo o tome raspravljati još neko vrijeme - kazao je dr. Seth Jacobson, asistent profesora planetarne nauke na Univerzitetu Michigan State.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.