open-navfaktor-logo
search
Da li ste znali
Nauka objasnila zašto vas mačke masiraju šapama i šta to znači
Gnječenje je kada mačke masiraju predmet s prednjim šapama, koje izvlače i uvlače, jednu po jednu. Ova masaža, nazvana po sličnosti sa miješenjem tijesta, ponavlja se ritmično. Možda ste primijetili kako vaša mačka pravi te pokrete i zapitali se kako je uopće razvila takvo ponašanje.
13.12.2022. u 16:42
get url
text
mačka
mačka

Dakle, zašto mačke mijese - masiraju? Govori li nam to išta o tome kako se osjećaju i postoji li nešto što možete učiniti ako vas bolno pritišću dok vam sjede u krilu?

Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

Evolucijska pozadina gnječenja

Mačke prvi put počnu masirati samo mačiće, koje još uvijek doje. Masiranje je povezano sa sisanjem, koje pomaže u stimulaciji opskrbe mlijekom majke mačke kroz oslobađanje oksitocina (hormon koji potiče kontrakcije maternice) i vjerovatno je evoluiralo iz tog razloga.

Gnječenje također ima još jednu evolucijsku prednost. Može se koristiti kao oblik taktilne i komunikacije između mačića i majke.

Mačke imaju mirisne žlijezde u mehkim jastučićima šapa, a kada mijese, te žlijezde oslobađaju feromone (hemijske poruke koje se koriste za komunikaciju).

Gnječenje na njihovoj majci oslobađa feromone koje koziste za povezivanje i identifikaciju, povezan je i sa zdravstvenim stanjem i sa mnogim drugim porukama.

Jedan od njih, poznatiji kao "feromon koji umiruje mačke", a one ustvati oslobađaju lojne žlijezde oko mliječnih žlijezda.

Feromoni nisu važni samo za vezu između majke i mladih. Feromon koji umiruje mačke također ima potencijal za liječenje agresije kod zrelih mačaka.

Pixsell/Jurica Galoic

Ako je gnječenje uobičajeno kod mačića, zašto moja odrasla mačka to još uvijek radi?

Dok je gnječenje evoluiralo da stimulira dotok mlijeka i izražava hemijske i poruke između mačića i majke, to je također uobičajeno ponašanje kod odraslih mačaka, zbog nečega što se zove neotenija.

Neotenija je kada životinja zadržava svoje fizičke osobine ili osobine ponašanja maloljetnika u odrasloj dobi. Vjerovatno su ove osobine korisne za mačke kada se trebaju družiti s ljudima i drugim mačkama ili životinjama u domaćinstvu.

Naročito se gnječenje može zadržati u odrasloj dobi jer može pomoći u prenošenju poruka. Gnječenje u krilu je mačji način da kaže, "mi smo povezani" ili "ti si u mojoj društvenoj grupi".

Također, možemo pojačati gnječenje tako što ćemo našu mačku nagraditi pažnjom kada to radi.

Neke mačke vole da masiraju na mehkim ili vunenim pokrivačima i istovremeno sišu materijal, kao iz sise. Ovo može biti opuštajuće ili umirujuće za mačku zbog ove povezanosti.

Šta gnječenje govori o tome kako se naše mačke osjećaju?

U većini slučajeva, gnječenje - masiranje vjerovatno ukazuje na to da se vaša mačka osjeća udobno.

Međutim, ako se gnječenje (posebno sisanje) događa vrlo često, dugo vremena, djeluje kompulzivno ili počinje oštećivati ​​mačkine šape, noge ili usta, što bi mogao biti znak da je vaša mačka pod stresom ili da ima bolove i potrebu za veterinarom.

Gnječenje i sisanje može postati kompulzivno, što je poseban problem kod sijamskih i birmanskih mačaka. Neke mačke uopće ne masiraju. Baš kao i ljudi, mačke su pojedinci i vole pokazati da im je ugodno ili da su povezane s vama na svoj način.

Pixsell/Jurica Galoic

Upomoć! Od moje mačke me bole noge

Gnječenje je normalno ponašanje koje može biti važan dio osjećaja povezanosti vaše mačke s vama. Ako se kandže vaše mačke previše zavlače, onda investirajte u debelo ćebe kojim možete pokriti noge. Izbjegavajte ih odbaciti ili izbaciti iz krila.

Umjesto toga, nagradite gnječenje i ograničite bolno masiranje tako što ćete pokazati više pažnje tapšanjem ili dijeljenjem poslastice s hranom kada vaša mačka masira kako vi želite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.