open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Nazvao je prostitutkom: Održano ročište po tužbi Alise Mutap protiv Muriza Memića za klevetu
U Općinskom sudu u Sarajevu jutros je održano pripremno ročište po tužbi koju je Alisa Ramić, ranije Mutap, podnijela protiv Muriza Memića zbog klevete.  
18.11.2022. u 14:36
get url
text

Ramić je Memića tužila jer ju je u jednom od svojih javnih istupa nazvao prostitutkom, tačnije kazao je "da se bavila prostitucijom i da on to može dokazati".

Pred postupajućom sutkinjom Milicom Filipović pravni zastupnici Alise Mutap i Muriza Memića advokati Goran Dragović i Ifet Feraget iznijeli su prijedloge dokaza koje namjeravaju izvesti na glavnoj raspravi, a koja je planirana za početak marta naredne godine. 

Prethodno su obojica kazali kako ostaju pri navodima tužbe, odnosno odgovoru na nju.

Ifet Feraget je na početku ročišta podnio prijedlog za prekid ovog postupka iz, kako je naveo, nekoliko razloga.

Kao prvi je naveo to što je, po njegovoj ocjeni, ova tužba neblagovremena. 

U tom smislu kao dokaz je predočio screenshot objave sa Facebook stranice "Pravda za Dženana Memića" od 18. oktobra 2020. godine sa komentarom Alise Mutap na spornu izjavu Muriza Memića. Kako je kazao, iz toga je neosporno da je 18. 10. saznala za te navode. 

Dalje je kazao da je prema pečatu koji se nalazi na koverti koja je "navodno poslana 13. januara 2020. godine" iz pošte u Istočnom Sarajevu tužba predata taj dan, a prema dopisu suda zaprimljena je 4. februara iste godine. Kazao je da je "neuobičajeno da je pošta od Istočnog Sarajeva do suda putovala 21 dan, a inače to traje dva do tri dana". 

- Iz svega zaključujem da je tužba predata pod nekim čudnim okolnostima, te molim sud da izvrši provjeru, a sve u sklopu prethodnog ispitivanja tužbe - kazao je Feraget. 

Ifet Feraget

Također je tražio da sud odbije tužbu iz razloga što, kako je naveo, odluka suda u ovom predmetu zavisi od rezultata istrage Tužilaštva BiH i rješavanja tog prethodnog pitanja koje se sastoji u tome da li tuženom kao ocu ubijenog mladića pripada pravo da u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zaštiti svoja prava.

- Tuženom kao žrtvi pripada pravo da govori o okolnostima zbog kojih je došlo do ubistva njegovog sina, a imajući u vidu da Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, što je utvrđeno presudama Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda FBiH - kazao je Feraget. Dodao je da "s obzirom na to da je ZKP-om propisano da samo Tužilaštvo BiH sada može voditi istragu po ovom pitanju, onda Općinski sud ne može rješavati to pitanje i kao parnični sud donositi odluke".

Također je naveo da s obzirom na to da se pred Sudom BiH već vodi krivični postupak protiv Alise Ramić, smatra da su ispunjeni uvjeti da sud donese odluku o prekidu ovog postupka sve dok stvarno nadležni Sud BiH ne odluči o prethodnim pravnim pitanjima.

Dragović je sudu predložio da ovaj prijedlog Ferageta odbije kao neosnovan, s obzirom na to da su "ovi prijedlozi očigledno usmjereni na odugovlačenje postupka". 

Kazao je da Feraget "iznosi navode koji se nažalost, po ko zna koji put nalaze u sferi teorija zavjere". 

Kazao je da i navodi o neblagovremenosti tužbe nisu tačni, te da su on i njegova kolegica Nina Kisić tužbu podnijeli blagovoremeno i onog dana kada je to i navedeno u tužbi.

Kazao je da se slaže sa navodima koji se odnose na prava oštećenih i da je saglasan da Memić ima širok dijapazon prava koja mu pripadaju.

- Ovaj punomoćnik nikada nije niti će umanjivati ta prava ili bilo šta kazati što umanjuje dimenzije tragedije porodice Memić. On i njegova porodica imaju sva prava u borbi za istinu - kazao je Dragović, te dodao da ipak i ta prava trebaju imati određenu granicu. 

- Ne slažem se sa kolegom da u toj borbi tuženi, oštećeni i žrtva ima pravo bilo koga nazivati prostitutkom, odnosno iznositi bilo kakve navode da se bavila prostitucijom i da to može dokazati - kazao je Dragović. 

Kazao je i da se u pogledu navoda o prethodnom pitanju neće posebno izjašnjavati, ali da je iz onog što je naveo Feraget očigledna neosnovanost tog prijedloga.

- Predlažem da se prijedlog odbije i u što kraćem roku zakaže glavna rasprava kako bismo ovo pitanje nakon očiglednog oduglovačenja riješili nakon dvije i po godine - rekao je Dragović.

Goran Dragović

Sutkinja je saopćila da se prijedlozi o prekidu postupka odbijaju, nakon čega su advokati iznijeli prijedloge dokaza.

Dragović je kao dokaz najavio CD sa snimkom sporne izjave Muriza Memića od 18. oktobra 2019. godine, nakon čega su Memić i njegov advokat kazali da njima taj CD nije dostavljen uz tužbu, te je odlučeno da će im to biti dostavljeno u roku od osam dana. Također je predloženo neuropsihijatrijsko vještačenje Alise Ramić kojim se treba utvrditi da li je zbog izražavanja Memića pretrpjela duševne bolove zbog povrede časti i ugleda, te ukoliko jeste da se utvrdi njihov intenzitet i trajanje.

Dragović je predložio i saslušanje supruga Alise Ramić Fahrudina Ramića, na okolnosti kako je "neistinito javno izražavanje dostupno ogromnom broju ljudi, potencijalno beskonačnom", utjecalo na nju u trenutku tog saznanja, te nakon toga. 

Za razliku od Dragovića, Feraget je Sudu predložio saslušanje čak 12 svjedoka, a na okolnosti navoda Muriza Memića o Alisi Ramić.

To su svjedoci Meris Ćato (bivši tužilac, postupao u predmetu Memić pred Kantonalnim sudom), Josip Barić (optužen u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi za prikrivanje dokazu u slučaju Memić), zaštićeni svjedok M10 u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Zijada Mutapa i drugih, Mirza Ploskić (Alisin bivši momak, spominjan u predmetu pred Sudom BiH), Faris Muzur, Hamza Muzur, Adis Mulaosmanović, Nihad Zorbić, Suvada Sabljica, te Arijana i Muriz Memić, kao i svjedoci Sakib Memić i Admir Mujanović. 

Arijana Memić

Predložio je već spomenuti screenshot objave sa Facebooka, potom transkripte dokaznog materijala u predmetu kantonalnog tužioca Merisa Ćate koji se odnosi na posebne istražne radnje provedene u predmetu tog tužilaštva, a sve na okolnosti navoda tuženog o tužiteljici, kao i sve komentare na portalu Klix, uključujući i obrisane na objavi od 31.8.2022. "Slučaj Memić: Pokrenuta istraga protiv Dalide Burzić, Vahida Ćosića i Ševala Kovačevića". 

Također je predložio neuropsihijatrijsko vještačenje Muriza Memića, a "na okolnosti duševnih bolova koje je trpio zbog ubistva djeteta, odnosno da li je to i na koji način utjecalo na njegovo iznošenje, odnosno prenošenje tvrdnji o tužiteljici". 

Dragović je kazao kako smatra da je većina predloženih dokaza irelevantna u ovoj pravnoj stvari, "pri tome ne uzimajući dimenzije tragedije i duševne boli porodice Memić, pogotovo tuženog Muriza Memića". 

Sutkinja Filipović je glavnu raspravu zakazala za 6. i 7. mart sljedeće godine. Na prvom ročištu bi trebali biti saslušani vještaci Omer Ćemalović i Muhamed Ahmić, koji bi do tada trebali sačiniti nalaze neuropsihijatrijskih vještačenja Alise Ramić, odnosno Muriza Memića, kao i svjedočenje Alisinog supruga.

Dan poslije trebali bi biti saslušani svjedoci koje je predložio Feraget, osim zaštićenog svjedoka M10, o kojem će se odlučiti u daljem toku postupka, budući da bi, ukoliko bi svjedočio u ovom predmetu, njemu morala biti "skinuta" zaštitna mjera, a koja bi onda prestala važiti i pred Sudom Bosne i Hercegovine. 

Nakon ročišta izjave su dali Ifet Feraget i Muriz Memić, a možete ih poslušati u videu ispod. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.