open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava RS
Neizdavanje fiskalnih računa: Zatvoreno stotine trgovina i kafića, kazne 1,8 miliona maraka
Ukoliko taj porezni obveznik u roku od 72 sata poreznom inspektoru dostavi dokaz o uplati izrečene novčane kazne, neće mu biti izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana
12.11.2019. u 08:33
get url
text

Inspektori Porezne uprave RS-a su u proteklih deset mjeseci u okviru kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa privremeno zatvorili stotine radnji, poput trgovina i kafića. 

Imali su u tom periodu 3.111 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 1.458 slučajeva utvrdili nepravilnosti za koje su potom izdati prekršajni nalozi na ukupan iznos kazne od 1.849.900 KM.

-Inspektori Porezne uprave RS su u okviru ovih kontrola za 363 porezna obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanjima od 15 i 30  dana. Naime, za prvih deset mjeseci 2019. godine izrečeno je 358 mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana i pet mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana - precizirao je za Nezavisne Goran Maričić, direktor Porezne uprave RS-a.

Kako je dodao, u sklopu kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa inspektori Porezne uprave RS-a su u tom periodu otkrili i 27 neprijavljenih radnika.

-Najviše nepravilnosti u kontrolama evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa utvrđeno je na teritoriji Područnog centra (PC) Banja Luka, koji je i najveći područni centar, dok potom slijede PC Prijedor i PC Doboj sa najviše utvrđenih nepravilnosti - naveo je Maričić.

Poređenje sa istim periodom prošle godine pokazuje da je u 2019. godini ukupan iznos kazni bio dosta veći, ali je privremeno zatvoreno manje objekata nego lani.

-Inspektori Porezne uprave Republike Srpske su u prvih 10 mjeseci 2018. imali ukupno 2.994 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 1.284 slučaja utvrdili nepravilnosti za koje su potom izdati prekršajni nalozi na ukupan iznos kazne od 950.750 KM- navode iz Porezne uprave RS-a.

Za deset mjeseci prošle godine za 427 poreznih obveznika izrečena je privremena zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana, a otkriveno je i 12 neprijavljenih radnika.

-Poredeći periode, evidentno je da je u 2019. godini manji broj izrečenih mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, a povećan iznos izrečenih novčanih kazni u odnosu na isti period 2018. godine, na šta su utjecale izmjene Zakona o fiskalnim kasama u 2019. godini kojima su povećane novčane kazne - naveo je Maričić. 

Sa druge strane, i poslodavci ističu da je sve više onih koji posluju potpuno legalno.

-U proteklim godinama mnogo toga se iščistilo i sve više je preduzeća koji posluju po zakonu. Normalno je da se izdaje fiskalni račun i svi oni koji nisu spremni da ga izdaju, mislim da ne zaslužuju ni da rade - naveo je za Nezavisne Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Kazne do 16.000 KM, ali mogu biti i duplo veće

Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koje su na snagu stupile 17. jula ove godine, propisano je da su zbog neizdavanja fiskalnih računa kazne za preduzetnike u rasponu od 4.000 do 8.000 KM, za pravna lica od 8.000 do 16.000 KM i za odgovorno lice u pravnom licu od 2.000 do 4.000 KM.

Ukoliko taj porezni obveznik u roku od 72 sata poreznom inspektoru dostavi dokaz o uplati izrečene novčane kazne, neće mu biti izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana.

U slučaju da porezni obveznik u roku od godinu dana od dana izvršenja prekršaja ponovi isti prekršaj, propisana je dvostruko veća novčana kazna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.