open-navfaktor-logo
search
Turska
Neutralizirana mina zbog koje je privremeno bio obustavljen promet u Bosforu
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar saopćio je da su nadležne službe kod Bosfora pronašle i neutralizirale staru minu zbog dojave po kojoj je privremeno obustavljen promet u tom moreuzu, javlja Anadolija.
27.03.2022. u 08:46
get url
text

Akar boravi u službenoj posjeti u Kataru, a tim povodom je posjetio i Komandu združenih snaga Katara i Turske.

Ministar je kazao da su pripadnici nadležne SAS jedinice neutralizirale staru minu koja je pronađena u vodama kod Bosfora.

- U jutarnjim satima sa jednog komercijalnog broda sa Bosfora stigla je informacija da je viđen objekt nalik mini. Naše službe su izvršile intenzivne patrole na tim područjima. Naš tim SAS-a je brzo prebačen na to područje. Utvrđeno je da je predmet mina, za koju je uviđajem utvrđeno da je starog tipa. Naš tim SAS-a je neutralizirao minu. Razgovarali smo o ovom pitanju i sa vlastima Rusije i Ukrajine. Naša koordinacija se nastavlja - rekao je Akar.

Kazao je i da je završena neophodna koordinacija sa Obalskom stražom i drugim relevantnim institucijama i organizacijama, a posebno s Pomorskim snagama Turske, kako bi se osigurao siguran nastavak pomorskog saobraćaja.

- Poduzete su neophodne mjere. Pomorski saobraćaj se odvija sigurno. Plutajući i leteći elementi naše mornarice budno prate aktivnosti i nastavljaju sa radom - zaključio je Akar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.