open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo RS-a
Nije postupao po zakonu: Banjalučki tužilac optužen zbog zloupotrebe
Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv okružnog javnog tužioca iz Banje Luke Branka Bjelajca zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.
16.01.2023. u 12:43
get url
text

Optužnica Bjelajca tereti da je u periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine bio postupajući tužilac u predmetu u kojem je donesena presuda koja je postala pravosnažna 2014. godine.

Tužilac Bjelajac se tereti da nije obavio službenu dužnost i nije preduzeo nijednu procesnu radnju po prijedlogu oštećenog za pokretanje postupka opozivanja uvjetne osude.

- Nije stavio pismeni prijedlog nadležnom sudu za pokretanje postupka za opozivanje uvjetne osude u zakonskom roku, već je to učinio više od pola godine nakon proteka zakonskih rokova. Ovakvim postupanjem okružnog javnog tužioca za oštećenog je nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732 KM, a osuđenom pribavljena korist jer neće izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u uvjetnoj osudi - precizirano je iz tužilaštva.

Kako saznajemo, radilo se o pravosnažnoj presudi izrečenoj Adisu Dediću za krivično djelo prevara.

On je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, s tim da se ona neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo djelo, a obavezan je i da oštećenom isplati odštetu od oko 3.700 KM, što osuđeni nije uradio.

Tužilac nije ništa preduzeo tim povodom, pa niti je osuđeni odslužio kaznu zatvora, niti je oštećenom isplaćen navedeni iznos.

Optužnicu je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a potvrdio sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.