open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Nikšić s predstavnicima Svjetske banke o programima koji bi bili od značaja za BiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa predstavnicima Svjetske banke koju je predvodila globalna direktorica za trgovinu, investicije i konkurentnost Mona Haddad.
31.10.2023. u 15:05
get url
text

U delegaciji su bili i menadžer jedinice za finansije, konkurentnost i inovacije za Evropu i centralnu Aziju Mario Guadamillas, šef Ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Christopher Sheldon, te viši specijalisti za privatni sektor Ruvejda Aliefendić i Tanja Latić.

Direktorica Haddad upoznala je premijera Nikšića sa aktuelnim programima koji bi bili od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o programu pomoći malim i srednjim preduzećima u procesu dekarbonizacije, a sve s ciljem sigurnog plasmana njihovih proizvoda na tržište Evropske unije i druge razvijene zemlje koje imaju pooštrene kriterije. Zatim, o potencijalnim investicijama vezanim za snabdijevanje kritičnim mineralima za koje postoji velika potražnja u svijetu, a koje BiH posjeduje. Ona je istakla na njihov značaj za obnovljivu energiju i razvoj tehnologije, uz napomenu da bi ovo prirodno bogatstvo koje posjeduje BiH privuklo značajne investicije i ostvarilo dodatne vrijednosti našoj zemlji.

Direktorica Haddad je ukazala i na prednosti uključivanja BiH u regionalni program olakšanja trgovine u kojem su već sve zemlje zapadnog Balkana izuzev naše, uz naglasak da bi to bilo od velikog značaja za privredu, a da je je politički neutralno za države.

Premijer Nikšić je upoznao goste sa usvojenim paketom energetskih zakona i njihovim značajem dodavši da se trenutno pripramaju podzakonski akti za njihovu provedbu. Također je ukazao na aktivnosti vezane za pripremu fiskalnih zakona kojim se, kako je naglasio, omogućava rasterećenje domaće privrede.

Kazao je da je u Vladi FBiH dobra atmosfera i da se akti za Parlament FBiH usvajaju jednoglasno, kao i da su spremni razgovarati o svemu što dovodi do unapređenja stanja u državi. Također je rekao da smatra da BiH treba biti dio integrativnih procesa koji idu u korist poslovanju domaće privrede, ali da o tome odluku donosi državni nivo.

Federalni premijer je gostima zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj saradnji Vlade FBiH sa Svjetskom bankom izrazivši zadovoljstvo i nadu da će ta saradnja biti nastavljena i ubuduće, saopćeno je iz Ureda Vlade FBH za odnose s javnošću. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.