open-navfaktor-logo
search
Prednost stručnjacima
Njemačka donosi novi zakon o useljavanju stranih radnika, šta to znači za stanovnike zapadnog Balkana
Ubuduće  se više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke ili neke druge zemlje EU
18.08.2019. u 09:59
get url
text
Stephan Mayer

Njemačka treba stranu radnu snagu, izjavio je Stephan Mayer, sekretar njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je za DW govorio o detaljima novog zakona o useljavanju stranih radnika, naglasivši da je tendencija useljavanje stručne radne snage, odnosno kvalifikovanih radnika iz zemalja koje nisu članice EU.

Prema njegovim rečima, u mnogim segmentima je primjetan manjak stručnjaka i zato će se omogućiti useljavanje radi zapošljavanja - kao i dolazak u svrhu potrage za radnim mjestom i mjestom za stručnu obuku. Ovim zakonom se po prvi put uvodi jedinstveni pojam stručnjaka, odnosno kvalifikovanog radnika.

On je naveo da se ubuduće  više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke ili neke druge zemlje EU. Također se ukida i lista takozvanih deficitarnih zanimanja, tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

Na neki način, građani sa zapadnog Balkana su privilegovani, kazao je on za DW. Ko ispunjava uslove za useljavanje po oba pravila može da izabere ono koje je za njega povoljnije. Ako neko ne ispunjava zahtjeve za useljavanje po novom zakon onda za tu osobu još uvek postoji mogućnost useljavanja u Njemačku na osnovu pravila o zapadnom Balkanu.

Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika.

- Ovom prilikim međutim želim da napomenem da je kroz mjeru o zapošljavanju građana zapadnog Balkana u Njemačku došao velik broj polukvalifikovanih i nekvalifikovanih i najvećim dijelom i starijih radnika. To budi bojazni da bi Njemačka mogla biti suočena sa dodatnim opterećenjima povezanim s penzijom ovih radnika -dodao je Mayer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.