open-navfaktor-logo
search
Jasan odgovor
Njemačka odbija Putinov zahtjev za plaćanjem plina u rubljama
Njemački ministar ekonomije Robert Habeck odbacio je u četvrtak zahtjeve Rusije da evropske zemlje plaćaju svoj gas u rubljama kao neprihvatljivo kršenje ugovora, dodajući da taj manevar predstavlja "ucjenu".
31.03.2022. u 17:25
get url
text

Govoreći tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim francuskim kolegom, Habeck je rekao da još nije vidio novi dekret koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin kojim se nalaže plaćanje gasa u rubljama.

- Što se tiče prijetnje, zahtjeva ili razmatranja, više se ne znam kako to nazvati, da se plati u rubljama, za nas je ključno da se ugovori poštuju - rekao je Habeck i dodao:

- Nama je važno da ne damo signal da će nas Putin ucijeniti.

Odvojeno, kancelar Olaf Scholz rekao je da će njemačke kompanije nastaviti da plaćaju ruski gas eurima kako je predviđeno ugovorima.

- Svakako, ostaje slučaj da kompanije žele, mogu i hoće da plaćaju u eurima - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim austrijskim kolegom Karlom Nehammerom.

Njemačka je u srijedu pokrenula hitnu proceduru za praćenje uvoza i skladišnih kapaciteta plina i pozvala potrošače i proizvođače da smanje potrošnju u pripremi za bilo kakvu rusku obustavu isporuke.

VEZANI TEKST - Putin rekao da se ruski gas od aprila mora plaćati u rubljama jer nisu dobrotvorno udruženje

Mrežni regulator je u četvrtak saopćio da je situacija stabilna i da je skladištenje neznatno poraslo.

Habeck je rekao da su on i francuski ministar finansija i ekonomije Bruno Le Maire razgovarali o mogućim novim kaznenim mjerama za Rusiju, odbivši da ulazi u detalje.

- Posljednji paket sankcija ne smije i ne bi trebao biti posljednji. Razgovarali smo o tome koje dodatne sankcije mogu spriječiti Putina da nastavi rat u Ukrajini - rekao je Habeck.

Scholz je također ukazao na mogućnost novih sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, dodajući da je Nemačka spremna na sve scenarije, uključujući i prekid dotoka ruskog gasa u Evropu.

On je ponovio da se Nemačka nada da će ove godine postati nezavisna od ruskog uvoza nafte i uglja, ali da će biti potrebno više vremena da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.