open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Njemačka zabrinuta zbog novog soja koronavirusa: Kakva je varijanta XBB.1.5?
Nakon što su neke članice Evropske unije već uvele obavezno testiranje na koronavirus za sve putnike iz Kine, pridružila im se i Njemačka, objavio je to njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach.
06.01.2023. u 08:20
get url
text

Razlozi su eksplozija broja zaraženih u toj zemlji i kineska informacijska politika. Ministra brine i stanje u SAD-u.

Naime, nova podvarijanta omikrona nazvana XBB.1.5 širi se sjeveroistokom te zemlje, a sve više zaraženih ljudi završava u bolnici.

- Pratimo hoće li se i koliko jak XBB.1.5 pojaviti i u Njemačkoj. Nadam se da ćemo uspjeti prebroditi zimu prije nego što se takva varijanta proširi kod nas - napisao je Lauterbach na Twitteru, prenosi Deutsche Welle.

Prema procjeni američkog zdravstvene službe CDC, XBB.1.5 je činio oko 40,5 posto svih novih infekcija u SAD-u u posljednjoj sedmici prošle godine.

Mutacija je do sada otkrivena u 29 zemalja, sve više i u Evropi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prati širenje varijante otkrivene u oktobru koja je, prema riječima Marii Van Kerkhove, direktorice odjela za borbu protiv pandemije koronavirusom WHO-a, "najzaraznija podvarijanta otkrivena do sada".

Dodala je za sada "nema dokaza da XBB.1.5 uzrokuje teže bolesti od drugih varijanti virusa".

Val korone u Kini potiče zabrinutost u Evropi zbog novih varijanti virusa.

Predstavnici 27 zemalja članica EU-a su dogovorili koordinirani pristup na višesatnom sastanku Mehanizma EU-a za odgovor na krize (IPCR), održanom preksinoć. No nisu se uspjeli dogovoriti oko uvođenja obaveznog testiranja putnika iz Kine.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) nije uznemiren zbog situacije u Kini.

Navode da povećanje broja infekcija u Kini neće utjecati na epidemiološku situaciju u EU. Razlog je: varijante virusa koje cirkuliraju u Kini već dugo su raširene u Evropi i ne predstavljaju izazov za imunološki odgovor građana EU-a jer su oni relativno dobro imunizirani i vakcinisani u velikom broju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.