open-navfaktor-logo
search
Potrebe malih zajednica
Novalić i Džindić u Varešu: Podrška infrastrukturnim projektima
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su danas općinu Vareš gdje su s načelnicima Vareša Zdravkom Maroševićem i Olova Đemalom Memagićem razgovarali o infrastrukturnim projektima.
04.01.2022. u 13:48
get url
text

Premijer Novalić je kazao da Vlada FBiH u posljednje vrijeme znatno više surađuje s općinama, jer su shvatili da one daleko racionalnije koriste sredstva.

- Održavanjem niza sastanaka želimo uvidjeti šta je to što malim zajednicama treba - kazao je Novalić.

Istakao je da su razgovarali o proizvodnji plemenitih metala, turističkim destinacijama kao što je Bobovac, kao i povećanju komunikacije između općina, kao što su Vareš i Olovo.

- Tuzlanski kanton i Vlada FBiH već rade na idejnom projektu izgradnje pruge. Banovići su udaljeni svega 42 km od Vareša - kazao je federalni premijer.

Također su govorili i o izgradnji puta Vareš - Oćevija, gdje bi Federacija BiH imala ulogu moderatora.

- Potrudit ćemo se da zajedničkim snagama to riješimo - zaključio je Novalić.

Ministar Džindić kazao je da i u Varešu i u Olovu postoje privatni rudnici koji su spremni za eksploataciju nakon što je resorno ministarstvo izdalo sve neophodne dozvole.

- Ovo je primjer na koji način možemo pomoći rudnicima - kazao je.

Na sastanku je, kako je naveo, konstatovana spremnost da se pomogne lokalnoj zajednici kroz gradnju infrastrukturnih projekata, kao i zapošljavanju.

Pojasnio je da su oba rudnika u vlasništvu stranog partnera te da posluju po zadnjim svjetskim standardima.

- To su rudnici plemenitih metala i sve rude idu na svjetsku berzu, čime je zagarantovan prihod - dodao je.

Oživljavanje željeznica je, dodao je, sljedeći uslov za ekonomski isplativu eksploataciju ruda. Infrastruktura se mora rješavati - naglasio je Džindić.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević istakao je da malim općinama treba pomoć viših nivoa vlasti i investitora kako bi našli prosperitet i opstojnost na tim prostorima.

Napominje da općina Vareš nije cestovno dobro povezana s Olovom, te da na tom putu nisu iskorišteni turistički potencijali.

Načelnik Olova Đemal Memagić kazao je da prije svega, trebaju koristiti prirodne resurse, za što je potrebna dobra infrastruktura.

- Saradnja Olova i Vareša je vrlo interesantna, zajedno možemo mnogo toga – smatra on.

Načelnici su zahvalili delegaciji Vlade FBiH na posjeti i podršci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.