open-navfaktor-logo
search
Priznanje
NVO u Senegalu izabrala turskog predsjednika za ličnost godine u svijetu: Niko islam ne brani kao Erdogan
Senegalska nevladina organizacija Jamra izabrala je predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana za Ličnost 2020. godine u svijetu, a potpredsjednik te organizacije Mame Mactar Gueye istakao da je Erdogan postao prva osoba izvan Senegala kojoj je dodijeljeno to priznanje.
25.12.2020. u 10:18
get url
text

Jamra je organizacija koja se od 1983. godine bavi promicanjem obrazovanja i islama te aktivnostima na različitim društvenim poljima, a od 2015. godine bira i ličnost godine u svijetu.

- Ranije smo birali Senegalce koji su učinili korisne stvari za društvo, a ove godine smo odlučili da tom priznanju damo međunarodni karakter. Analizirajući ko je to u protekloj godini učinio najviše u korist čovječanstva smo došli do četiri ličnosti. Ne bi otkrivao preostala tri imena koja su bila u konkurenciji, ali na ličnost godine smo jednoglasno izabrali Erdogana. On je naš prvi laureat izvan Senegala. Niko od nas 30 u komisiji nije imao prigovor na njegov izbor. Svi smo vidjeli da u svijetu ne postoji niti jedan lider koji tako otvoreno brani islam kao što to radi Erdogan - kazao je Gueye.

Gueye je u razgovoru s novinarom AA kazao da je Erdogan odlikovan zbog hrabrog stava kojeg je zauzeo nasuprot islamofobije i pojave uvredljivih karikatura poslanika Muhameda, kao i zbog podrške koju pruža svim ugroženim i ugnjetavanim zajednicama.

Ističući kako je turski predsjednik Erdogan uspostavio jake odnose sa afričkim zemljama, a posebno sa Senegalom i to na bazi obostrane koristi, Gueye je kazao kako Erdogan u Africi odnose gradi na temelju jednakosti i u skladu s islamskim vrijednostima, a ne na način kako su to radili kolonizatori koji su afričkim narodima govorili da ne mogu ništa postići bez njih.

- Erdogan nije prešutio ni napade koje je na islam izvodio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Erdogan je još jednom stao u prvi red odbrane islamskih vrijednosti i pozvao je na bojkot francuskih proizvoda - kazao je Gueye.

Gueye je kazao da je i organizacija Jamra 26. oktobra poslala protestno pismo francuskoj ambasadi u Dakaru, a da su 7. novembra u saradnji s drugim nevladinim organizacijama u Senegalu organizirali masovne proteste.

On je kazao da organizacija Jamra želi turskom predsjedniku Erdoganu uručiti i prigodan poklon, ali da još uvijek ne znaju na koji način će to učiniti.

- Najradosniji bismo bili da Erdogan posjeti Senegal i da mu poklom utučimo prilikom velikog svečanog dočeka. Možda nam i turska ambasada može omogućiti odlazak u Ankaru da uručimo poklon predsjedniku Erdoganu ili na kraju krajeva da taj poklon predamo ambasadi u Dakaru. Naravno da bismo najradosniji bili da Erdogan posjeti Senegal - kazao je Gueye.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.