open-navfaktor-logo
search
Bivši predsjednik SAD
Obama: Ono što je Hamas učinio je užasno ali okupacija i sve što se događa Palestincima je nepodnošljivo
Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao je Amerikance da uzmu u obzir "čitavu sliku" u raspravi o sukobu između Izraela i Hamasa.
05.11.2023. u 14:47
get url
text

- Ono što je Hamas učinio bilo je užasno i za to nema opravdanja. Ali je također istina da je okupacija i sve ovo što se događa Palestincima nepodnošljivo - rekao je Obama u intervjuu za podcast Pod Save America, koji vode njegovi bivši zaposlenici u Bijeloj kući.

Obama je ranije upozorio da bi izraelska kopnena operacija u Gazi mogla imati "obrnutu reakciju", tvrdeći da bi, iako Izrael ima pravo na samodobranu, svaka smrt civila povećala podršku ekstremizmu i naštetila dugoročnoj sigurnosti zemlje.

Bivši američki predsjednik se umjesto toga zalaže za to da sve strane u raspravi o Izraelu i Palestini priznaju složenost sukoba i valjane pritužbe svih strana.

- Ako postoji ikakva šansa da možemo djelovati konstruktivno i učiniti nešto, to će zahtijevati priznanje složenosti i održavanje onoga što se na površini može činiti kontradiktornim idejama - rekao je Obama, dodajući da "trenutno postoje ljudi koji umiru, a koji nemaju nikakve veze s onim što je Hamas učinio".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.