open-navfaktor-logo
search
Stakla posvuda
Obijanje automobila dugogodišnji problem u Sarajevu za koji policija nema rješenje
Obijanje automobila i otuđivanje ličnih stvari sve je češća pojava u Sarajevu. Posebno je izraženo u općini Stari Grad i to na mjestima koja privlače turiste. 
31.10.2022. u 08:07
get url
text

Prema informacijama iz MUP-a KS, od početka 2022. godine do ovog mjeseca u Kantonu Sarajevo je zabilježeno 1.705 događaja sa obilježjima krivičnog djela protiv imovine u koja spadaju teške krađe, krađe, oštećenje tuđe stvari, razbojništvo prevara, utaja, teška krađa u pokušaju i dr. Nadležnom Tužilaštvu za ovo krivično djelo podneseno je izvještaja protiv 516 osoba.

Mještani općine Stari Grad, naročito oni koji žive u blizini Žute tabije koju često posjećuju turisti, navode da je obijanje automobila veoma često na tom području i da traje godinama. Kako ističu, u jednom danu desi se i po pet ovakvih krivičnih djela.

- U prvih devet mjeseci bilo je 155 teških krađa, 119 provalnih krađa u vozila, a 39 otuđenja motornih vozila – kazali su iz MUP-a KS te dodaju da policija radi planski, pogotovo na tim mjestima gdje se okupljaju turisti te da su policijske kontrole i nadzor zbog toga pojačani upravo u općini Stari Grad.

Međutim, žalbe građana su sve češće, a u blizini turističkih destinacija gotovo svakodnevno se mogu vidjeti ostaci stakla od automobila. Mještani tvrde da se radi o dugogodišnjem problemu koji nikada nije riješen i čiji se intenzitet iz godine u godinu povećava. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.