open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Objavili i imena: Predložen pritvor za pet uhapšenih zbog dilanja, među njima i ministrovog pratioca
Postupajuća tužiteljica Tužitelaštva Bosne i Hercegovine predložila je pritvor za pet osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Dijamant".
22.04.2022. u 22:04
get url
text

Pritvor je predložen nakon ispitivanja osumnjičenih, i to za Miloša Nikolića (1993) iz Sokoca, zaposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, koji je bio pratilac ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića, zatim za Jasmina Hodu (1996), Dalibora Lugonju (1980) i Ehvada Kajanija (1995), svi iz Sarajeva, te za Harisa Osmića (1992) rođenog u Splitu.

VEZANI TEKST - SIPA nastavila akciju: Pretresi u Sarajevu, uhapšene još dvije osobe

- Navedeni osumnjičeni pod istragom su Tužitelaštva BiH i SIPA-e i osumnjičeni su da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem krijumčarenja i plasiranja na ilegalno narko-tržište u BiH, veće količine opojne droge spid, kako bi ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

U opsežnoj akciji Tužilaštva i policije, osumnjičeni su otkriveni, locirani i uhapšeni, nakon čega su dovedeni postupajućem tu​žitelju, te ispitani u prisustvu advokata - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeno je da je mjera pritvora predložena kako bi bilo osigurano neometano vođenje istrage, zatim zbog opasnosti od bjekstva određenih osumnjičenih, te kako osumnjičeni ne bi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

- Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim policijskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentiranja nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja krivičpnih djela u ovom predmetu - navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

SIPA je danas nastavila akciju i, kako je saopćeno, uhapsila dvije osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.