open-navfaktor-logo
search
Željeznice RS-a
Objavljen snimak: Voz udario automobil na pružnom prijelazu kod Doboja
Željeznice RS-a objavile su danas snimak nesreće kada je putnički voz udario u automobil, koji nije poštovao znakove i signalizaciju.
04.12.2023. u 16:08
get url
text
Voz
Voz

Na snimku se vidi kako se vozač "mercedesa" približava pružnom prijelazu i želi proći. Vjerovatno je u posljednjem trenutku vidio voz pa je ubacio u rikverc i uspio je malo vratiti vozilo, ali je voz udario u prednji dio automobila. Automobil je "odbačen" i oštećen, ali se vidi kako vozač nakon nesreće izlazi iz njega. 

Sve se desilo na prijelazu "Ostružnja Gornja" između raskrsnice Stanari i Ostružnja. 

Kako su tada saopćili iz Željeznica RS-a, "vanredni događaj se desio kada je putnički voz koji je saobraćao na relaciji Banja Luka - Doboj, udario u putničko vozilo koje se iznenada našlo na prijelazu.

- Prijelaz "Ostružnja Gornja" osiguran je višim nivoom osiguranja: prometni znakovi na cesti i svjetlosno - audio signalizacija - dodali su iz Željeznica RS-a apelujući na sve da se obavezno zaustave ispred pružnog prijelaza i upozorivši da voz uvijek ima prednost.

- Saobraćajni znak STOP mora biti dovoljan da se vozači drumskih vozila zaustave prilikom nailaska na putni prijelaz. Približavanjem prijelazu puta preko željezničke pruge, svi učesnici u saobraćaju dužni su prilagoditi kretanje vozila, kako bi se sigurno zaustavili ispred uređaja za davanje svetlosnih znakova, kojima se najavljuje približavanje voza. 

Lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i neodgovorno kretanje prilikom prelaska preko pruge kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima - istakli su iz Željeznica RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.