open-navfaktor-logo
search
Pomoć zemljama članicama
Odgovor na ekonomsku krizu izazvanu koronavirusom: Evropska unija osniva fond težak 25 milijardi eura
Evropska komisija osnovat će fond od 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi odgovorila na ekonomske krize izazvane koronavirusom, najavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
10.03.2020. u 22:39
get url
text

Govoreći nakon videokonferencije sa evropskim čelnicima, Von der Leyen je izjavila da bi se investicijski fond trebao finansirati sa sedam i po milijardi eura EU-a koji će biti dostupan odmah.

To su sredstva koja nacionalne vlade nisu iskoristile zbog birokratskih razloga. Umjesto da ih šalju natrag u Brisel, sada ih mogu iskoristiti za pomoć svojim ekonomijama, rekao je Reutersu neimenovani evropski dužnosnik.

- Taj instrument će vrlo brzo dosegnuti 25 milijardi eura. Da bismo to postigli, predložit ću Vijeću EU-a i Evropskom parlamentu da ove sedmice oslobodimo sedam i po milijardi eura - kazala je predsjednica Komisije.

Investicijski fond bit će usmjeren na područje zdravstva, mala i srednja preduzeća i na tržište rada, dodala je.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da su šefovi država i vlada članica EU-a istaknuli potrebu zajedničkog pristupa i saradnje te utvrdili četiri prioriteta.

Prvi je ograničiti širenje virusa mjerama koje su razmjerne opasnosti i utemeljene na nauci i medicini. Drugi prioritet je osigurati medicinsku opremu, a komisija je zadužena da analizira potrebe i predloži mjere za sprečavanje nestašica opreme.

Treći prioritet je istraživanje, uključujući pronalaženje vakcine za koronavirus.

Komisija je za te svrhe već mobilizirala 140 miliona eura i izabrala 17 projekata koji na tome rade.

Četvrti prioritet je suočavanje sa ekonomskim posljedicama, a EU i njene zemlje članice istaknule su spremnost korištenja svih potrebnih instrumenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.