open-navfaktor-logo
search
Ćatić dirnuta gestom
Odluka Gradskog vijeća Novog Pazara važna za sve majke Srebrenice
Odluka Gradskog vijeća Novog Pazara važna za sve majke Srebrenice, kazala je Hajra Ćatić, koja će s drugim majkama Srebrenice u subotu prisustvovati svečanoj ceremoniji imenovanja 
25.10.2018. u 14:10
get url
text

Gradsko vijeće Novog Pazara donijelo je odluku da plato Kulturnog centra u tom gradu dobije ime po nedavno preminuloj predsjednici Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidži Mehmedović

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić kazala je Feni da je dirnuta ovim gestom i ujedno izražava zahvalnost Gradskom vijeću Novog Pazara i gradonačelniku Nihatu Biševcu, koji su pokrenuli ovu incijativu.

- Njihov gest za nas je mnogo važan, za sve majke i čitavu BiH. Rahmetli Hatidža Mehmedović je bila snažna žena. Imala je snagu da druge tješi, iako je izgubila dva maloljetna sina i nikoga svog bližeg nije imala. Borila se za istinu i pravdu, jednostavno posebna žena – kazala je Ćatić, koja će u subotu, povodom imenovanja platoa u Novom Pazaru po Hatidži Mehmedović, prisustvovati svečanoj ceremoniji u tom gradu zajedno s drugim majkama Srebrenice.

Grad Novi Pazar ovim činom, kako su rekli, ukazuje počast za hrabrost i borbu za istinu predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, poručivši da je "naša obaveza da se sjećamo nje i svih nevinih žrtava Srebrenice".

Govoreći o procesu ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih, Ćatić ističe kako porodice nisu zadovoljne tim procesom, te da nakon 23 godine mnoge od njih nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih. 

- Porodice su ogorčene, a mnoge su majke umrle i nisu dočekale da ukopaju svoje najmilije. Za više od hiljadu osoba s područja Srebrenice se traga. Od kada je labaratorija prebačena iz Tuzle u Haški tribunal, izgubili smo nadu. Osjećam da nikad neću doći do posmrtnih ostataka svog sina Nihada, a živim za taj dan da ukopam svoje dijete - zaključila je Ćatić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.