open-navfaktor-logo
search
Preživjele žrtve
Odluka sudije Antonettija u slučaju Mladić je pristrasna
Sudija Jean-Claude Antonetti je na zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića promijenio tri i imenovao nove članove žalbenog vijeća u Mladićevom predmetu
11.09.2018. u 13:53
get url
text

Svaki 11. dan u mjesecu preživjele žrtve genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine održavaju mirni protest na tuzlanskim trgovima, odakle šalju tihe krike o traženju posmrtnih ostataka svojih najmilijih te da zločinci nisu adekvatno kažnjeni, javlja Anadolu Agency (AA).

U fokusu današnjeg protesta bile su reakcije, odnosno kritike odluke sudije Jean-Claude Antonettija koji je na zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića promijenio tri i imenovao nove članove žalbenog vijeća u Mladićevom predmetu.

-Mi smo protiv toga da se mijenjaju članovi vijeća, ali očito je da je i pored svih dokaza i činjenica sudija Antonetti pristrasan. Generalno, zločinci nisu dobili kazne koje zaslužuju i to je ono što nas boli, uz svakodnevnicu koju živimo u saznanju da svoje sinove, braću, muževe, zetove i ostalu rodbinu nismo ukopali jer oni još uvijek nisu pronađeni - navela je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Nura Begović, potpredsjednica tog udruženja, navodi da je u navedeni slučaj upletena "viša politika, koja uspješno radi svoje".

-Naravno da žrtve očekuju pravdu, a da li će je nakon ovog biti, nisam sigurna. Voljeli bismo da Mladić dobije najstrožiju moguću kaznu - kazala je Begović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.