open-navfaktor-logo
search
Imaju jednog operatera
Odluka WizzAira: Međunarodni aerodrom Tuzla privremeno ostao bez pet aviolinija
Aviolinije za Baden Baden, Friedrichshafen, Milano, Stockholm i Nuremberg sa Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) trenutno su obustavljene, potvrdio je za Faktor v. d. direktora MAT-a Halid Ahmetbegović.
03.11.2021. u 15:08
get url
text
Međunarodni aerodrom Tuzla
Međunarodni aerodrom Tuzla

- Imamo informaciju da će linija za Nuremberg biti aktivirana u decembru. I pored obustavljanja linija, mi očekujemo povećanje broja putnika u odnosu na prošlu godinu. U oktobru smo imali povećenje broja putnika od 100 posto, u novembru planiramo povećanje više od 50 posto, a za decembar planiramo da ćemo imati više od 70 posto više putnika, sve u poređenju s istim mjesecima prošle godine - kaže Ahmetbegović.

Nurembreg i Milano trebale su biti nove destinacije na koje će se letjeti iz Tuzle s planom za prve letove u decembru, ali Milano je za sada otpao, a Nuremberg je pod upitnikom.

- Ne znamo do kada će spomenutih pet linija biti obustavljeno - dodaje Ahmetbegović.

WizzAir je jedina aviokompanija koja prevozi putnike s MAT-a. Kao drugi avioprijevoznik spominjao se Ryanair, s kojim je prethodna Uprava Aerodroma okončala pregovore, ali je sve stopirala Vlada TK.

- Mi smo u fazi pregovora s drugim aviokompanijama i ne smijemo govoriti ništa konkretno. Naravno da razgovaramo sa više aviokompanija i zainteresirani smo da imamo što više destinacija - kaže Ahmetbegović.

WizzAir trenutno iz Tuzle leti u Beč, Memmingen, Dortmund, Basel Mulhouse, Farnkfurt Hahn, Cologne, Eindhoven, Berlin Brandenburg, Billund, Malmo i Gothenburg, dok je i linija za Vaxjo pod upitnikom.

- Ove godine smo do sada zabilježili 285 hiljada putnika, a za cijelu prethodnu godinu imali smo 228 hiljada. Plan je da ovu godinu završimo s oko 350 hiljada putnika - navodi Ahmetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.