open-navfaktor-logo
search
Detalji iz sudnice
Održan pretres u slučaju smrti Džene Gadžun: Tužilaštvo navodi da operacija nije bila hitna
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održan glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Jasmine Halimić-Alajbegović i Nine Jovanović zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun.
21.12.2023. u 15:06
get url
text

VEZANI TEKST - Nastavak suđenja za smrt Džene Gadžun: Advokati optuženih traže isključenje javnosti iz postupka

Na početku ročišta sutkinja Indira Jahić obavijestila je kako je donijeto rješenje o izuzeću iz Sudskog vijeća sudije Adija Isakovića. Njegovo izuzeće tražio je advokat Suada Rožajca Alen Nakić jer mu je sudija Isaković vjenčani kum. Umjesto njega u Sudsko vijeće pristupila je sutkinja Alma Zoranić.

Odbrana 14. decembra podnijela je zajednički zahtjev za isključenje javnosti iz ovog postupka, zbog kako je pojasnio Nakić, zaštite integriteta samog postupka, zaštite interesa i oštećenih i optuženih. Optuženi su, nastavio je on, izloženi različitim neprijatnostima, čime im je ugrožena sigurnost.

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu advokata jer smatraju da je neosnovan, a Sudsko vijeće se nakrakto povuklo kako bi odlučivali o ovom zahtjevu.

Nakon povratka u sudnicu saopćeno je da je zahtjev odbrane odbijen kao neosnovan.

- Ne postoje uvjeti predviđeni članom na koji se pozivate u ovom zahtjevu. Ukoliko se naknadno ukaže potreba za isključenje javnosti o saslušanju pojedinih svjedoka odbrane, Sud će ponovo odlučivati – pojasnila je Jahić.

Potom je započeo glavni pretres u ovom predmetu. Između ostalog, tokom uobičajne procedure potvrđivanja ličnih podataka, Rožajac je kazao kako je trenutno u penziji, ali radi pola radnog vremena u jednoj privatnoj poliklinici. Jovanović je navela kako je zaposlena u jednoj poliklinici u Zagrebu, dok je Halimić-Alajbegović rekla kako predaje na Medicinskom fakultetu u Zenici te u privatnoj ordinaciji.

Prije čitanja optužnice sutkinja Jahić upozorila je optužene da prate pažljivo tok glavnog pretresa te kako su dužni da se pojavljuju uz prijetnu od privođenja na šta su se Rožajac i Jovanović izjasnili da su čuli i razumjeli, dok je Halimić-Alajbegović rekla kako "nije čula, ali je razumjela". Sutkinja Jahić potom je ponovila rečeno.

Tužiteljka Sanela Škaljić započela je sa čitanjem optužnice kada ju je prekinuo advokat Halimić-Alajbegović Đorđe Jugović.

{$galerijaFotografija}

Naime, na prethodnom ročištu govorilo se o vještačenju medicinske dokumentacije dr. Jasmine Halimić-Alajbegović, a koje je naložio Sud, kojim je traženo da se utvrdi da li je ona sposobna pratiti sudski proces i prisustvovati u sudnici. Utvrđeno je da Halimić može pratiti ročišta u Sudu.

VEZANI TEKST - Prekinuto ročište u slučaju Džene Gadžun: Traži se izuzeće sudije zbog kumstva, Halimić sposobna prisustvovati

Jugović je kazao kako postoji jedna okolnost koja je važna te da vještačenje nije relevantno. Tražio je isključenje javnosti kako bi se očitovao o vještačenju medicinske dokumentacije.

Sutkinja Jahić nije dozvolila očitovanje.

Nakon što se umiješao advokat Nakić, Jahić je navela kako odustaju od saslušanja vještaka te da neće provoditi dokaze s obzirom na to da se Halimić-Alajbegović pojavila na dva ročišta uzastopno.

Zatim je Škaljić pročitala optužnicu kojom se anesteziolog Suad Rožajac tereti za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavjesnim liječenjem te su doktorica Nina Jovanović i Jasmina Halimić-Alajbegović optužene za zloupotrebu položaja.

Naime, kako se navodi u optužnici, Rožajac je svjesno koristio neprikladno sredstvo i način lječenja, dok je Jovanović iskoristila službena ovlaštenja, a Halimić-Alajbegović ih je zloupotrijebila. Preminula djevojčica operisana je pod općom anestezijom, iako su imali odobrenje samo za upotrebu lokalne anestezije.

Istaknuto je kako prostorija u kojoj je operisana djevojčica nije adekvatna za takvu vrstu operacije. Također, navedeno je kako je preminula djevojčica u tom trenutku imala zapaljenje ždrijela te virusnu infekciju gornjih sinusnih puteva što je nalagalo odlaganje operacije od dvije do šest sedmica.

Navedeno je i kako je roditeljima stvorena kriva slika o hitnosti operativnog zahvata, ali i uvjetima u kojima se trebala izvesti operacija.

Djevojčica, čega je Jovanović bila svjesna, nalazila se na "hladnoj listi pacijenata" Kantonalne bolnice Zenica za operaciju.

VEZANI TEKST - Amila Gadžun: Doktori se neće izvući, pravda će na bilo koji način biti zadovoljena

Jovanović je, naime, s majkom djevojčice Amilom komunicirala preko društvene mreže Instagram. Rekla joj je kako operacija košta 2.200 KM. Naknadno je dogovoren popust u iznosu od 400 KM.

Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane vršenja poziva i obavljanja funkcije jer postoji opasnost da ponove krivično djelo. Prilikom sudskog procesa Tužilaštvo će pozvati 22 svjedoka, 15 vještaka raznih struka, 146 materijalnih dokaza i 36 potkrepljivih dokaza.

Advokati optuženih kazali su kako će se i oni koristiti dokazima koje će uložiti tužilaštvo te nisu željeli prezentovati dokaze koje će oni priložiti.

- Ono što će tužilaštvo priložiti, to vam je samo jedna polovina od cijelog, a cijelog nema bez druge polovine – kazao je Nakić.

Advokat Nine Jovanović Damir Koldžo kazao je kako nisu prilagali žalbu na optužnicu jer u njoj ne postoji to što se njegovoj branjenici stavlja na teret. Dodao je i kako im tužioci nisu dostavili sve dokaze.

Naredno ročište zakazano je za 26. decembar u 15 sati, iako je prethodno dogovoreno da se ročišta u ovom predmetu održavaju svaki četvrtak u 10. Termin ročišta je pomjeren zbog spriječenosti oba advokata Rožajca da prisustvuju ročištu. Glavni advokat Nakić ima u tom terminu zakazano drugo ročište, dok drugi advokat Džemo Hadžiomeragić ide na godišnji odmor.

U utorak je planirano svjedočenje Amile Gadžun.

DSC_5262.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.