open-navfaktor-logo
search
Na ivici sukoba u Tunisu
Okupljanja protivnika i pristalica državnog udara, više povrijeđenih u intervenciji policije
Nakon odluke predsjednika Tunisa Kaisa Saieda o suspenziji ovlasti parlamenta, ispred zgrade parlamenta okupili su se protivnici, ali i pristalice državnog udara, zbog čega je intervenirala i policija.
26.07.2021. u 12:24
get url
text

Nakon sinoćnjih odluka predsjednika Saieda, ispred zgrade Parlamenta u Tunisu okupili su se oni koji se protive, ali i oni koji podržavaju državni udar. Intervenirali su i pripadnici snaga sigurnosti kako ne bi došlo do sukoba dviju strana.

Ranije su održani i protesti usmjereni ka vlastima i opoziciji u Tunisu, a izvedeni su napadi na sjedišta stranaka, prvenstveno Pokreta Nahda.

Predsjednik Kais Saied je sinoć, tvrdeći da je zemlji neophodno vanredno stanje zbog loše situacije u vezi s korupcijom, suspendovao rad parlamenta i razriješio s dužnosti premijera Hichema Mechichija.

Nakon toga, predsjedniku parlamenta Tunisa i predsjedniku Pokreta Nahda, najveće političke partije u toj zemlji Rashidu al-Gannushiju te zastupnicima nije dozvoljen ulazak u parlament.

Gannushi je predsjednika Saieda optužio za državni udar, navodeći kako je riječ o koraku koji nema pravno uporište, te pozvao narod na mirnu borbu.

Pripadnici snaga sigurnosti u Tunisu tokom noći upali su u ured katarske televizijske kuće Al Jazeere u Tunisu. Na Twitter profilu Al Jazeere saopćeno je kako su pripadnici snaga sigurnosti odjeveni kao civili upali u njihov ured.

Rečeno je kako su nakon upada, svi uposlenici istjerani iz ureda, a zatraženo je da ugase uređaje i telefone. Navedeno je i kako snage sigurnosti u Tunisu prije upada nisu uputile nikakvo upozorenje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.