open-navfaktor-logo
search
Ko zagubio papir
Općinski sud: MUP KS u septembru 2022. obaviješten da je Spahoviću zabranjeno upravljanje vozilom
Nakon što su iz sarajevske policije kazali da su uvidom u Centralnu evidenciju vozača putem matičnog broja utvrdili da Benjamin Spahović nema izrečenu mjeru upravljanja motornim vozilom, te da ih nijedan sud nije o tome obavijestio, reagirali su iz Općinskog suda u Sarajevu.
13.02.2024. u 14:21
get url
text

VEZANI TEKST - Apsurdistan: Spahović odležao kaznu, a MUP nikad nije dobio akt Suda da mu je zabranjeno upravljanje vozilom

Kako je za Faktor kazala glasnogovornica ove pravosudne institucije Amra Hodžić, provjerom u Sudu su utvrdili da je MUP Kantona Sarajevo 30. septembra 2022. godine zaprimio od tog suda Izvod podataka iz pravosnažne sudske presude za Benjamina Spahovića.

U tom aktu je, između ostalog, navedeno za koje krivično djelo je osuđen, vrsta i visina sankcije, vrijeme trajanja kazne, kao i podaci o izrečenoj sigurnosnoj mjeri, u ovom slučaju mjeri zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude, pojasnila je Hodžić za Faktor.

Akt je posredstvom MUP-a dostavljen nadležnoj policijskoj upravi.

Naknadno je Sud o ovome objavio i zvanično saopćenje na svojoj web stranici, a koje prenosimo ucijelosti: 

"Povodom današnjeg saopćenja MUP-a Kantona Sarajevo u kojem je navedeno da nijedan sud nije dostavio akt o mjerama zabrane izrečenim prema B. S., pravomoćno osuđenim za krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBIH), u vezi sa članom 332. stav 1. KZ FBiH, ističemo da je Općinski sud u Sarajevu 30.09.2022. godine dostavio nadležnom MUP-u Kantona Sarajevo IZVOD PODATAKA iz pravosnažne sudske presude u kojem je, između ostalog, naveden zakonski naziv počinjenog krivičnog djela, visina izrečene kazne zatvora za osuđenog B. S. kao i podaci o izrečenoj mjeri sigurnosti, a to je sigurnosna mjera zabrane upravljanja prevoznim sredstvom B kategorije u trajanju od 3 (tri) godine, računajući od dana pravomoćnosti presude (ista pravomoćna 27.09.2022. godine).

Navedeni Izvod MUP KS je zaprimio 30.09.2022. godine, a o čemu postoji i zvanična potvrda u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima (CMS sistem)."

Kako je i zbog čega došlo do kratkog spoja u komunikaciji Suda i MUP-a nije poznato. 

Iz MUP-a KS ranije nam je rečeno da je Spahović kažnjem samo na osnovu onog što se moglo utvrditi na osnovu objavljenog videosnimka.

Između ostalog, zbog preticanja na punoj liniji, korištenja mobitela u vožnji, nekorištenja sigurnosnog pojasa... zbog čega je dobio prekršajni nalog u iznosu od 340 KM, te kaznene bodove.

Nalog mu je poslan poštom, jer nije pronađen na adresi stanovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.