open-navfaktor-logo
search
SIPA
Operativna akcija "Web": Uhapšene tri osobe za organizovani kriminal
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su su realizovali operativnu akciju "Web", na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca, kada su izvršili pretrese stambenih  i poslovnih objekata i pokretnih stvari na osam lokacija.  
18.10.2022. u 17:06
get url
text

Uhapšene su tri osobe koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

- Osumnjičenim osobama se stavlja na teret da su posljednjih nekoliko godina, s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, plasirali na tržište Bosne i Hercegovine veliku količinu uvozne robe, koju su prodavali na način da su formirali grupu povjerljivih lica koja su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristila Facebook, OLX prodajne portale i web shopove  i na taj način vršili prodaju uvezene robe - saopćili su iz SIPA-e.

Roba za prodaju se nalazila u skladištima osumnjičenih pravnih lica i većina osoba koja su objavljivala internet prodaju, dodaje se, nisu imala nikakvog fizičkog kontakta sa prodatom robom niti su imala registovane djelatnosti.

- Uskladištena roba koja je prodavana drugim pravnim osobama je plaćana preko žiro-računa  i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane poreske fakture i fiskalni računi uz fakture, dok za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac, kupcima nisu izdavani fiskalni računi - pojasnili su te dodali:

VEZANI TEKST - SIPA pretresa na osam lokacija u četiri grada

- Osumnjičeni su tako uspostavili sistem dvojnog knjigovodstva, na način da su pravna lica  evidentirala sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok za svoje potrebe uspostavili druge evidencija u koje se evidentirali stvarne prodaje. Na taj način su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Prilikom pretresa otkriveno i je i privremeno oduzeto oko 24.800 konvertibilnih maraka, 79.925 eura, šest računara, jedan laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktovanih u digitalnom obliku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.