open-navfaktor-logo
search
"Fina atmosfera"
Opozicija o sijelu u Laktašima: Da li će "Trojka" isporučiti i CIK SNSD-u i HDZ-u, zašto nema riječi o NATO putu BiH
Je li Milorad Dodik popustio ili je "Trojka" (SDP, NiP i NS) ustuknula pred njegovim ucjenama, logično je pitanje nakon jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine u Laktašima.     
19.01.2024. u 14:44
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD,  HDZ i "Trojka" se sastali u Laktašima, finalizacija dogovora o Izbornom zakonu u februaru

Nije bilo obraćanja učesnika sastanka kao da se ne radi o važnim državnim pitanjima, već o planiranju gdje za vikend na skijanje. Kao da je privatno sijelo.

- Krajnje je neodgovorno da se nakon razgovora o pitanjima toliko važnim za državu BiH i njenu budućnost ne informiše javnost. Koalicija se sastala tek nakon tri mjeseca, nisu usvojeni državni i federalni budžet, ali niko nema ništa saopćiti javnosti?! Iz "Trojke" nam govore o "finoj atmosferi, dogovorima...", a ništa konkretno - kaže za Faktor Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Špago smatra da su koalicioni partneri dobili na vremenu obećavši da će u februaru sve finalizirati i krenuti u izmjene Izbornog zakona BiH na način uvođenja tehničkih izmjena, ali i kroz način izbora članova Centralne izborne komisije.

- Ne očekujem ništa dobro od njih. Usvojene izmjene Izbornog zakona koje je sačinio Klub zastupnika SDA bit će zaustavljene u Domu naroda. Dodik će u međuvremenu praviti i dizati tenzije i stvarati ambijent da dobije ono što je naumio. Stalno govori o novom zakonu o Ustavnom sudu, kako bi ova pravosudna institucija ostala bez stranih sudija. Zaboravlja se je ova institucija ustavna kategorija, znači mora se mijenjati Ustav BiH, a to je već posebno neizvjestan proces.

"Trojka" popušta Dodiku, više niko od njenih predstavnika ne priča o NATO putu BiH i to je vrlo indikativno - istakao je Špago.

VEZANI TEKST - Izglasane SDA-ove izmjene Izbornog zakona BiH, "Trojka", HDZ i SNSD se razišli po ovom pitanju

Dženan Đonlagić, delegat DF u Domu naroda BiH, također je sumnjičav kada je posljednji "dogovor" vladajuće koalicije u pitanju.

- Da li će "Trojka" isporučiti i CIKBiH pod kontrolni paket SNSD-a i HDZ-a? Da li floskula "za kraj februara smo dogovorili tehničke izmjene izbornog zakona", znači da usvajanja zakona nema do marta? To u praksi može da znači da CIK u neće stići realizovati primjenu tehnologije u izborni proces. Poslije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na red dolazi CIKBiH - napisao je Đonlagić na X-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.