open-navfaktor-logo
search
Sve veće kritike
Opozicioni lider Lapid: Netanyahu izgubio povjerenje izraelske javnosti
Lider izraelske opozicione stranke "Yesh Atid" Yair Lapid izjavio je u ponedjeljak da je premijer Benjamin Netanyahu izgubio povjerenje izraelske javnosti.
11.12.2023. u 17:07
get url
text

- Dva mjeseca smo u ratu, a država Izrael još nema planove za dan nakon rata - rekao je Lapid tokom sastanka stranke objavio je "The Times of Israel".

On je dodao:

- Nema organizovanog diplomatskog napora tokom rata, nema jedinstvenog sistema javne diplomatije, nema organizovanog ekonomskog plana za suočavanje sa štetom po ekonomiju. Ne postoji niko ko se bavi rezervistima. Ukratko: nema vlade. Imamo premijera koji je izgubio povjerenje sigurnosnog establišmenta, ekonomskog sistema i većine ljudi i svijeta.

Opozicioni lider je ranije pozvao na izbor novog premijera koji će voditi vladu umjesto Netanyahua. Netanyahu se suočava sa sve većim kritikama zbog neuspjeha da prizna odgovornost za Hamasov prekogranični napad 7. oktobra.

Nedavno istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Istraživački institut "Lazar" za izraelski dnevni list "Maariv" pokazalo je da samo 27 posto Izraelaca vjeruje da je Netanyahu prava osoba za upravljanje vladom.

Istraživanje je pokazalo da 49 posto Izraelaca vjeruje da je Benny Gantz, vođa Partije nacionalnog jedinstva, najbolja figura za vođenje vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.