open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Optužen za ubistvo mladića: Mandić "misli da se razbolio od stresa", odbranu sprema danonoćno
Dalibor Mandić (37), optuženi za svirepo ubistvo Ariela Bogdanovića (28) u decembru prošle godine u Banjoj Luci, jučer je u Okružnom sudu istakao da danonoćno sprema svoje svjedočenje, te da u zatvoru radi i pod svijećom.
25.11.2023. u 08:14
get url
text

To mu, kako je objasnio, ipak nije bilo dovoljno da za danas spremi svoje svjedočenje, te je zatražio dodatno vrijeme.

- Radio sam danonoćno. Pod svijećom sam spremao odbranu. Mislim da sam se i razbolio… Moje stanje je produkt nespavanja i stresa - kazao je Mandić.

Na pitanje predsjednika sudskog vijeća Dragana Uletilovića odgovorio je da nema nikakvu medicinsku dokumentaciju o navodno pogoršanom zdravstvenom stanju niti se obraćao za ljekarsku pomoć, ali mu je Sud ipak izašao u susret pa je novo ročište zakazano za 12. decembar.

- Ovo je posljednja granica tolerancije – kazao je sudija Uletilović.

Na ročištu je saslušan posljednji svjedok odbrane, Arnela Hadžalić iz Sarajeva, koja je bila vođa tima u firmi u kojoj su radili Mandić i Bogdanović.

Iako je sa Mandićem u Banjoj Luci provela svega pet dana, on ju je detaljno ispitivao o svakoj rečenici koju su razmijenili, sadržaju međusobnih prepiski, razmjeni Facebook profila…

Na pitanje kakav su odnos imali, odgovorila je: "Korektan. Bio je novi i pravio je greške, a nije htio pitati za pomoć. Primijetila sam da ne prihvata kritike na svoj račun...", a svjedočeći o njegovom karakteru kazala je da je bio "pesimističan i negativan".

Na pitanje tužioca je pojasnila da joj je govorio da mu se ne sviđa život u ovoj državi, da nije zadovoljan u Banjoj Luci, a da se nezadovoljstvo odnosilo i na posao i odnos sa radnim kolegama.

Ubistvo je počinjeno 2. decembra 2022. godine. Mandić je optužen da je oko 19.35 sati u ulici Bulevar srpske vojske u banjalučkom naselju Borik, pratio Bogdanovića u namjeri da ga ubije. Prema navodima iz optužnice, u blizini studentskog centra "Kampus" ubo ga je nožem, nakon čega je žrtva počela da bježi.

Stigao ga je kod obližnje benzinske pumpe gdje je Bogdanović pao na asfaltnu podlogu, a dok je ležao ubo ga je još najmanje osam puta i pobjegao.

Motiv nije jasno preciziran. Na jednom od prethodnih ročišta, neuropsihijatar Mirko Nikolić je izjavio da je optuženi imao izraženu ljubomoru prema Arielu Bogdanoviću i doživljavao ga kao "nerješivu prijetnju za svoj život", a da se ovo ubistvo može pripisati zločinu iz strasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.