open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Optuženi za svirepo ubistvo mladića bez žaljenja i kajanja, majka žrtve traži doživotni zatvor
Majka Ariela Bogdanovića koji je ubijen na svirep način 2. decembra u Banjoj Luci, zatražila je danas da se optuženi Dalibor Mandić kazni na doživotni zatvor.
05.06.2023. u 14:00
get url
text

Otac ubijenog mladića kazao je u Okružnom sudu Banja Luka da "ne postoji ta kazna koju bi želio".

- Na koju god kaznu ga osudite, nadam se da će umrijeti u gorim mukama nego moj sin i molim se Bogu za to - rekao je Tomo Bogdanović, otac Ariela Bogdanovića.

Optuženi Mandić nije iskoristio priliku da se izvini roditeljima ubijenog Ariela, niti da iskaže žaljenje i kajanje.

Iskaz je dala i Arielova majka Dijana Bogdanović, direktorica Osnovne škole "Zmaj Jova Jovanović" u Banjoj Luci.

Ona je govorila o ličnosti ubijenog Bogdanovića.

Objasnila je da je radio u IT sektoru za jednu britansku firmu, te da je bio zadovoljan radnim okruženjem.

"Čudak" s posla

- Učen je da je pravi posao onaj na koji ide s radošću. Tako je i bilo. Ariel je bio filantrop i nije imao probleme sa bilo kim na poslu. Mnogo je razgovarao sa mnom i spominjao je da na poslu postoji neki "čudak" i da su njih troje iz HR-a (ljudski resursi) tražili da se ta osoba odvoji od njih - ispričala je Bogdanović.

Ona kaže da joj je Ariel pričao da taj "čudak" tokom posla zna da stane iza njih i bez riječi im gleda u monitore. Tvrdi da im je stvarao nelagodu, ali da su ipak pokušavali da se druže s njim.

- Pozivali su ga na kafe i slično, ali je ovaj to odbijao - ispričala je Bogdanović.

Ispričala je da se kritične noći porukama čula sa Arielom, čekajući ga kod kuće s kafom.

Navela je da obično u 19.15 sati završava s poslom i ide direktno kući.

- Taj dan sam u školi imala pregled i dobili smo odličnu ocjenu, što smo proslavljali. I Ariel se interesovao kako je prošao pregled, pa smo se čuli. Kad je pošao kući, rekao je da pristavim kafu, pa sam je skuhala i čekala njegov dolazak - ispričala je.

Ona kaže da je vrijeme prolazilo, ali da Ariel nije dolazio, što je za nju bilo neubičajeno jer se uvijek javljao ako bi kasnio.

- Tu večer je Srbija igrala utakmicu na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, pa sam pomislila da se zbog toga zadržao. Međutim prijateljica, koja radi kao organizator na RTRS-u, zvala me je i pitala da li znam gdje je Ariel? To mi je bilo čudno. Došao je i njegov drug i znala sam da nešto nije uredu - prisjetila se svjedokinja.

Dodaje da su portali nezvanično počeli objavljivati da se nešto desilo Arielu B., a pred zgradom su se počeli skupljati njegovi prijatelji. Potom su na adresu došli policajci i saopćili da joj je sin ubijen.

Upitana da li traži kažnjavanje optuženog, rekla je da kazna treba biti doživotni zatvor.

- To je zločin iz mržnje. Časni sude, vi ste nam jedina nada i iz ove sudnice želim da pošaljem dvije poruke. Prva je za druge monstrume koji vrebaju naše zdrave i pametne momke i djevojke je da neće proći nekažnjeno i da se i zbog te kazne dobro zamisle prije nego što učine tako nešto. Druga poruka je za sve mlade da budu oprezni. Da dobro paze s kim rade i s kim se druže i ko im to stoji iza leđa - rekla je Bogdanović.

Ispitana su i četiri vještaka. Neuropsihijatar Mirko Nikolić i klinički psiholog Tatjana Dragišić ustanovili su da kod Mandića nema tragova psihičkih oboljenja, te da je sposoban da prati suđenje.

Dragišić je, između ostalog, ocijenila da je Mandić depresivno i opsesivno opsjednut nekom idejom, da je zatvorena osoba, preopsjednut nekim stvarima, ali i da je sumnjičav, ljubomoran i osoba koja je sklona vjerovanju da neko protiv njega kuje zavjere.

Nikolić smatra da Mandić ima smanjenu sposobnost da shvati značaj svog djela, ali ne bitno. Naveo je i da je nezreo sa izraženom ljubomorom na Ariela Bogdanovića.

Zločin iz strasti

- Tog mladića doživljavao je kao nerješivu prijetnju za svoj život - rekao je Nikolić navodeći da se ubistvo može pripisati zločinu iz strasti.

Naglasio je i da je Mandić tokom razgovora izražavao kajanje za zločin, ali tek na podsticaj vještaka.

Specijalista sudske medicine dr. Željko Karan kaže da je obdukcijom utvrđeno da je Ariel devet puta uboden nožem. Jednu ranu je imao na leđima, odnosno ramenu, dok je ostalih osam bilo s prednje strane tijela i to po bradi, vratu i grudnom košu. Ona kaže da je uzrok smrti masivno unutrašnje i spoljašnje krvarenje, te da je smrtonosan bio ubod u pluća.

Biolog Božana Ilić vještačila je crvenu jaknu i sivi duks koji je policija pronašla tokom istrage, ali potpun Mandićev DNK na njima nije pronašla. Na duksu je, na crvenoj mrlji nalik krvi, otkriven nekompletan miješani DNK uzorak koji se većim djelom poklopio sa Mandićevim DNK, ali nedovoljno dobrim kako bi potvrdila da je to isključivo DNK optuženog. Nije ni isključila mogućnost da trag potječe od Mandića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.