open-navfaktor-logo
search
Novčanice bile označene
Optužnica protiv saradnika u banjalučkom Tužilaštvu: Uzeo 3.500 eura mita, predloženo da mu se zabrani rad
Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Banjalučanina Tarika Hadžibegovića zbog krivičnog djela primanje mita.
13.12.2021. u 14:17
get url
text

Hadžibegović je uhapšen 2. novembra ove godine kada je uzeo označene novčanice, a radio je kao saradnik kod zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva banja Luka Seada Žerića.

Optužnicu protiv njega je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci.

Hadžibegovića optužnica tereti da je u periodu od 25. marta 2021. godine do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, preduzimao određene istražne radnje u krivičnom predmetu koje vodi ovo tužilaštvo, nakon čega je više puta telefonom razgovarao i sastajao se sa oštećenim u ovom predmetu i prenosio mu informacije u vezi sa istragom koja se protiv njega vodi.

- Zatim je u više navrata od oštećenog zahtijevao novac kako bi nastavio da preduzima druge istražne radnje i mjere u navedenom predmetu. Tako se 15. oktobra 2021. godine sastao sa oštećenim u tržnom centru Merkator u Banjoj Luci gdje je od oštećenog zahtijevao, a potom i primio 500 eura, da bi se 2. novembra 2021. godine ponovo sastao sa oštećenim u istom tržnom centru kada je od njega primio 3.000 eura - navodi se u optužnici Tužilaštva RS-a.

Optužnicom je predloženo da se od Hadžibegovića oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, te da mu sud izrekne mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, jer postoji opasnost da će ako ostane na istim poslovima, ponoviti krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.