open-navfaktor-logo
search
Potvrdio direktor
Oslobođen Hilmi Balci, jedan od četiri uposlenika Anadolije koji su privedeni u Egiptu
Očekujemo oslobađanje i preostalih uz jamčevinu, kazao je predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor AA Senol Kazanci
16.01.2020. u 20:18
get url
text

Oslobođen je Hilmi Balci, državljanin Turske i jedan od četiri uposlenika Anadolu Agency (AA) koji su privedeni tokom upada kojeg je egipatska policija izvršila u utorak u uredu agencije u Kairu.

- Jedan od naša četiri uposlenika koji su privedeni u Egiptu Hilmi Balci oslobođen je. Očekujemo oslobađanje i preostalih uz jamčevinu - kazao je predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor AA Senol Kazanci.

Egipatska policija je 14. januara izvršila upad u ured AA u Kairu te privela i u nepoznatom pravcu odvela četiri uposlenika, uključujući i jednog državljanina Turske.

Policija je pri upadu u ured AA ugasila sigurnosne kamere i prekinula internet veze. Policajci su do jutra vršili pretres u uredu, a od uposlenika su zaplijenili pasoše, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju nikoga izvan ureda. Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni.

Vlasti Turske su najoštrije osudile taj čin egipatske policije i traže hitno oslobađanje privedenih.

Upad egipatske policije i privođenje uposlenika AA u Kairu osudile su i prate brojne međunarodne institucije i organizacije, uključujući i američki States Department, Ujedinjene nacije, Međunarodnu federaciju novinara, Komitet za zaštitu novinara i Međunarodni medijski institut.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.