open-navfaktor-logo
search
Čelinac
Osuđivani piroman prijetio sugrađanima da će im zapaliti kuću: "Đurđevdan će biti krvav!"
Osnovni sud Kotor Varoš potvrdio je optužnicu protiv Dragana Plavšića (48) iz Čelinca zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, a koju je podiglo banjalučko Tužilaštvo.
06.06.2023. u 13:09
get url
text

Plavšić se tereti da je u periodu od 22. aprila do 30. aprila 2023. godine, u mjestu Šnjegotina Srednja u Čelincu, ugrozio sigurnost više osoba tako što je prvo 22. aprila došao do porodične kuće oštećenih B. B. i B. M., gdje im je, nakon svađe, uputio ozbiljne prijetnje riječima: "Ja sam rekao svome ocu da iznese stvari iz kuće njegovog oca, a moga djeda, da ću je zapaliti, što sam i učinio, a zatim sam isto saopćio i svom stricu nakon čega sam zapalio pomoćne objekte, a sada to isto kažem i vama, da iznesete stvari iz svoje kuće, jer ću i nju zapaliti", stoji u optužnici.

Dodaje se da je nakon toga u periodu do 30. aprila 2023. godine putem aplikacije Messenger kontaktirao oštećenog M. B., i poslao prijeteću poruku: "Čim te vidim isjeći ću te...", te ga pozvao da se sastanu vrijeđajući ga i između ostalog napisao: "Isjeći ću te čim te vidim, pozdravi se sa svima, odrobijaću i tebe, tako sam odlučio, Đurđevdan će biti krvav, samo požuri...".

- Upućivanjem navedenih prijetnji kod oštećenih je izazvao osjećaj uznemirenosti i straha za vlastiti život, sigurnost i imovinu, s obzirom da im je poznato da se radi o konfliktnoj ličnosti sklonoj napadima, koja je već ostvarila prijetnje upućene djedu i stricu u pogledu paljevine objekata - navodi se u optužnici.

Plavšić je ranije osuđivan i to 2014. godine na sedam godina zatvora zbog razbojništva nad svojom punicom koju je napao pred tada maloljetnim sinom. Žena je pretučena i ukradeno joj je oko 3.000 KM.

Također, u julu 2011. godine je uhapšen nakon što je zapalio kuću svog oca, koja je izgorjela do temelja. I prije toga je osuđivan zbog dva razbojništva zatvorskom i uvjetnom kaznom, dok je u Srbiji osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.