open-navfaktor-logo
search
Prijateljstvo
Otac Hasana Čengića: Moj sin je preselio, ali znam da u Turskoj imam još jedno dijete, lidera cijelog ummeta Erdogana
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan povodom smrti Hasana Čengića, prijatelja i saputnika prvog predsjednika međunarodno priznate Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, kontaktirao je Čengićevu suprugu Fahiru Fejzić Čengić.
11.11.2021. u 11:34
get url
text

Erdogan je Čengićevoj supruzi, profesorici Univerziteta u Sarajevu Fahiri Fejzić Čengić, izrazio saučešće i tugu zbog smrti njenog supruga.

Fahira Fejzić Čengić je kazala kako je Erdogan bio dugogodišnji prijatelj njenog supruga i da joj mnogo znači što joj je turski predsjednik, u vremenu koje je veoma teško za njenu porodicu, pružio podršku i odvojio vrijeme za njih, uprkos intenzivnom rasporedu kojeg ima.

Podsjetila je da je dženazi njenog supruga prisustvovao i zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin posjetio je oca rahmetli Hasana Čengića (FOTO: AA)

Halid Čengić (86), otac rahmetli Hasana Čengića, podsjetio je kako je njegov sin u vrijeme komunizma zajedno s rahmetli Alijom Izetbegovićem proveo pet godina u zatvoru.

- Hasan Čengić je cijeli život posvetio Bosni i Hercegovini i ulagao je mnoge napore u razvijanju odnosa njegove zemlje s Turskom - rekao je Halid Čengić.

Otac Halid Čengić kazao je kako osjeća veliku tugu zbog smrti sina.

- Moj sin je preselio, ali znam da u Turskoj imam još jedno dijete, lidera cijelog ummeta Recepa Tayyipa Erdogana - rekao je Halid Čengić.

Dodao je kako osjećaju ponos zbog razvoja Turske u posljednje vrijeme na svim poljima i da se zahvaljujući Turskoj osjećaju sigurnije na ovim postorima.

Hasan Čengić je preminuo 7. novembra 2021, u 64. godini. Rođen je 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet, danas Fakultet islamskih nauka, u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora, a odležao je pet po pravosnažnoj presudi za verbalni delikt. Jedan je od osnivača SDA u kojoj je u periodu prije rata u Bosni i Hercegovini obavljao funkciju tehničkog, a zatim generalnog sekretara u Centrali stranke.

Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. U više navrata biran je za federalnog i državnog zastupnika.

Čengić je dobitnik priznanja "Zlatna značka" Patriotske lige i "Srebreni štit" Oružanih snaga Republike BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.