open-navfaktor-logo
search
Univerzitet Adelaide
Otkrivena je nova vrsta zmije otrovnice u Australiji
Tim istraživača sa Univerziteta Adelaide, Muzeja Južne Australije i Muzeja Zapadne Australije identificirao je novu vrstu zmije.
22.07.2023. u 08:32
get url
text
Pustinjska zmija bič
Pustinjska zmija bič

Nazvana pustinjska zmija bič, to je najnovija od 15 vrsta zmija biča pronađenih u sušnim staništima i zabačenim gradovima širom Australije, uključujući dijelove Zapadne Australije, Južne Australije, Sjeverne teritorije i Kvinslenda, saopćeno je iz Univerziteta u Adelaideu.

Pustinjsku zmiju bič ranije su pogrešno zamijenili za druge vrste zmija biča, ali istraživači su pregledali uzorke tkiva i otkrili da ima različite osobine od svojih bliskih srodnika.

- Za razliku od drugih vrsta zmija bič, pustinjska zmija ima plavkasto tijelo s bakrenom glavom i repom. Također nema toliko crne boje na svojoj ljusci kao njen najbliži rođak - rekao je James Nankivell sa Univerziteta Adelaide, DNK istraživač i prvi autor studije.

- Ove suptilne, ali dosljedne razlike u vanjskom izgledu i genetskim dokazima doveli su do toga da identificiramo ovu novu vrstu zmije biča - dodao je.

Jedinstveno plavo obojeno tijelo pustinjske zmije bilo je inspiracija za njeno naučno ime, Demansia cyanochasma, što znači plavi jaz.

To je zmija koja se brzo kreće, vitka je i koristi svoju brzinu da proganja guštere, prije nego što svoj plijen pokori otrovom.

- Iako je pustinjska zmija bič blago otrovna, njen ugriz, mada bolan, vjerovatno neće uzrokovati ozbiljnu štetu ljudima - kazao je Nankivell.

Rekao je i da su ujedi zmija biča izuzetno rijetki jer su vrlo stidljive i imaju tendenciju da pobjegnu na prvi znak opasnosti.

Pustinjska zmija bič može narasti do oko 90 centimetara i uglavnom je aktivna tokom dana.

Zmije bičeve su uobičajene u zabačenim područjima i ne smatra se da je pustinjska zmija bič u opasnosti od izumiranja.

- Naša zemlja je dom više vrsta gmizavaca nego bilo gdje drugo u svijetu, a još uvijek postoji još više vrsta koje samo čekaju da budu otkrivene - istakao je Nankivell.

On je do otkrića nove zmije došao sa počasnim istraživačem Markom Hutchinsonom i ekolozima iz Pertha, Bredom Maryanom i Brianom Rushom, naveo je Unilad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.