open-navfaktor-logo
search
Ima 37 tačaka
Otpečaćena optužnica protiv Trumpa: Nuklearne tajne krio u kupatilu, davao policiji lažne izjave...
Optužnica protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa je otpečaćena, a tiče se rukovanja povjerljivim dokumentima.
09.06.2023. u 20:58
get url
text

Optužen je po 37 tačaka za neovlašteno posjedovanje povjerljivog materijala, ometanje pravde i davanje lažnih izjava policiji, s detaljnim spiskom dokumenata koje je Trump držao u svojim ličnim rezidencijama, piše BBC.

U optužnici se navodi da je Trump sakrio dokumente koji detaljno opisuju američke programe nuklearnog oružja, potencijalnu ranjivost SAD-a i njihovih saveznika, američke planove za uzvratne vojne napade, dakle materijal koji bi "mogao ugroziti nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država".

Također je detaljno opisano kako je Trump navodno sakrio ove dokumente od istražitelja i sopstvenih advokata, noseći kutije s materijalom u svoju ličnu rezidenciju u Mar-a-Lagu, a odatle svojim avionom do svog imanja u Bedminsteru u New Jerseyu.

Dokument uključuje nekoliko Trumpovih citata, koji se odnose na čuvanje osjetljivih vladinih informacija.

- Ne možemo imati nekoga u Ovalnom uredu ko ne razumije značenje riječi povjerljivo ili povjerljivo - rekao je.

U drugom trenutku Trump je navodno pitao svoje advokate: "Zar ne bi bilo bolje da im samo kažemo da ovjde nemamo ništa?".

U optužnici stoji da je Trump drugima pokazao povjerljiva dokumenta "u avgustu ili septembru 2021. godine", u klubu Bedminster.

Bivši američki predsjednik je "predstavniku svog odbora za političku akciju koji nije posjedovao sigurnosnu dozvolu pokazao povjerljivu mapu".

Ova mapa se "odnosila na vojnu operaciju" i Trump je rekao predstavniku da im "ne bi trebao to pokazivati" i da im se "ne bi trebali previše približiti".

Ključ za optužbe podignute protiv Trumpa je sugestija da je njegovo čuvanje strogo tajnih dokumenata moglo ugroziti nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

Tajni dokumenti koje je FBI zaplijenio u Mar-a-Lagu sadržavali su informacije o nuklearnom programu Sjedinjenih Država, o mogućnostima naoružanja SAD-a i drugih stranih sila, kao i o "potencijalnoj ranjivosti SAD-a i njihovih saveznika na vojni napad" .

U optužnici se tvrdi da su takvi dokumenti čuvani više od godinu dana u društvenom klubu na Floridi, sa stotinama članova i 150 zaposlenih, te da su dokumenti čuvani - u različito vrijeme - u plesnoj sali, kupatilu i tušu, kancelariji i spavaćoj sobi, ostavi.

Trump je optužen u ovom slučaju zajedno sa svojim ličnim pomoćnikom Waltom Nautom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.