open-navfaktor-logo
search
Stolac
Otvorena izložba "Stećci - svjetska baština"
Povod otvaranja izložbe o stećcima u Stocu je činjenica da se nekropole Radimlja i Boljuni nalaze među 28 najznačajnijih lokacija ove vrste u regionu
27.08.2018. u 16:51
get url
text
Postavku čine fotografije sa osnovnim informacijama o stećcima FOTO: FENA
Postavku čine fotografije sa osnovnim informacijama o stećcima FOTO: FENA

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH i u saradnji s Općinom Stolac i Javnom ustanovom Radimlja, u ponedjeljak je u prostorijama JU Radimlja otvorena izložba "Stećci-svjetska baština".

Povod izložbe u Stocu je taj što su nekropole stećaka Boljuni i Radimlja uvrštene među 28 najznačajnijih lokaliteta ove vrste u regiji, od toga 20 lokaliteta u BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore, te dva lokaliteta iz Hrvatske.

Prisutnima se na današnjem otvorenju obratio direktor J.U. Radimlja Ante Vujnović, a u ime Ministarstva civilnih poslova Aida Šabanović. Izložbu je otvorio načelnik općine Stolac Stjepan Bošković.

Postavku čine fotografije uz osnovne podatke o nekropolama stećaka upisanim na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Posjetioci imaju priliku upoznati fenomen stećaka kroz fotografije i tekstualni opis 27 najznačajnijih nekropola stećaka u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Izložba je u Stolac stigla nakon Ljubuškog, Foče, Kupresa, Novog Travnika, Sokoca, Šekovića, Kladnja i Olova, a bit će predstavljena u 20 gradova širom države.

Stećci predstavljaju važan dio kulturnog i historijskog nasljeđa četiri države. U BiH je registrirano između 60.000 i 70.000 stećaka na 3.300 lokacija, oko 4.400 pojedinačnih stećaka u Hrvatskoj, oko 3.500 u Crnoj Gori i još 4.100 u Srbiji, saopćili su organizatori.

Izložba će biti otvorena od 27. augusta do 3. septembra svakim danom u razdoblju od 7 do 20 sati radnim danima, a vikendom od 9 do 18 sati, najavili su organizatori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.