open-navfaktor-logo
search
Uživa u životu
Ovaj čovjek 21 godinu živi na kruzeru, na kopnu tetura
Mario Salcedo počeo je da živi na brodovima "Royal Caribbean International" 2000. godine, nakon što je napustio posao radio je kao međunarodni finansijski direktor u multinacionalnoj korporaciji u SAD.
04.11.2023. u 16:41
get url
text
Mario Salcedo
Mario Salcedo

Salcedo je proveo 21 godinu kao direktor finansija u jednoj multinacionalnoj kompaniji, a prema vlastitoj procjeni većinu tog vremena proveo je putujući. Takav način života, obiljžen je konstantnim letovima avionom, u jednom trenutku ga je umorio, pa je odlučio da napravi radikalan preokret u svom životu.

Otišao je u prevremenu penziju i odlučio da ostatak života provede putujući, ali ovoga puta isključivo radi vlastitog uživanja. Zasićen putovanjima avionom, Mario je odlučio da putuje brodom, a na kruzerima je pronašao svoj novi dom.

- Bio sam bolestan i umoran od aviona. U Majamiju, gdje sam živio, stalno sam viđao brodove za krstarenje u luci i uvijek sam bio znatiželjan kako je ploviti njima, a kad sam se ukrcao prvi put, znao sam da želim da krstarim do kraja života - rekao je Mario.

Sa krstarenjem je počeo 1996. godine. Bio je na oko 70 brodova a onda je 2000. godine odlučio na kojem će se brodu nastaniti. Odabrao je "Royal Caribbean".

- Ne moram da iznosim smeće, ne moram da čistim, da perem svoju odjeću. Eliminisao sam sve aktivnosti i imam sve vrijeme ovoga svijeta za stvari u kojima uživam - kazao je Mario za The New York Times.

Za sebe kaže da je najsretniji čovjek na svijetu. Dodaje da nikada ne ide na organizirane izlete sa grupama putnika. Radije uživa u brodskoj kuhinji, čitanju, surfanju, planiranju novih destinacija, koncertima u večernjim satima na kruzeru, ali i u plivanju i ronjenju.

Mario je rekao da mu se stopala sada ne prilagođavaju previše kada stane na kopno, odnosno da ne može da hoda kako treba i da se na kopnu tetura kao pijanac.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.