open-navfaktor-logo
search
Novinari u posjeti
Ovo je selo Sengesar u kojem je osnovan talibanski pokret u Afganistanu
Kao prva međunarodna novinska agencija Anadolu Agency (AA) posjetila je i svijetu pokazala snimke iz sela Sengeras u kojem je 1994. godine, pod vodstvom Mula Omara, osnovan talibanski pokret u Afganistanu.
27.09.2021. u 18:40
get url
text

Reporteri AA posjetili su i kuću osnivača talibanskog pokreta Mula Omara, a na putu do sela su prošli brojne kontrolne punktove. Blizu 300 porodica i dalje živi u selu Sengesar, talibanskoj kolijevci koja se nalazi u okrugu Zhari, 75 kilometara od urbanog centra južne provincije Kandahar.

U Sengesaru postoje četiri važne građevine povezane s talibanima, a neke od njih su u velikoj mjeri srušene, uključujući kuću Mula Omara, džamiju u kojoj je Omar služio kao imam, medresu u kojoj su talibani osnovani i kuću u kojoj je rođen i odrastao jedan od talibanskih vođa Abdul Ghani Baradar.

{$galerijaFotografija}

Mula Omar bio je i imam i učitelj medrese u selu.

Mještani u selu rekli su kako je od kuće Mula Omara ostao samo jedan zid u dvorištu nakon tri odvojena zračna napada koje je SAD izveo nakon što Mula Omar nije Amerikancima isporučio Osamu Bin Ladena nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Neki zidovi medrese još uvijek stoje nakon što je i ona uništena u američkim napadima. Tu je Mula Omar održao svoje prve sastanke s malim brojem pratilaca kako bi oblikovao strukturu grupe koja će postati talibanski pokret koji je sredinom augusta ove godine drugi put preuzeo kontrolu u Afganistanu.

U blizini džamije nalazila se kuća u kojoj je rođen i odrastao Abdul Ghani Baradar, zamjenik premijera sadašnje talibanske vlade. Pripadnici talibana i dalje čuvaju stražu u kući i oko nje u znak sjećanja na Mula Omara. Mnogi pripadnici talibana i civili poginuli su u regiji tokom perioda sukoba i bombardovanja.

Neki od preživjelih prijatelja Mula Omara govorili su o procesu pojavljivanja talibana.

- Kada su talibani prvi put uspostavljeni, imali smo samo tri teška oružja. Bio sam uključen u prvi napad na školu u okrugu Maiwand u Kandaharu - rekao je Mohammed Hashim Hashemi.

Mavlavi Muhammad Shah Akhund je kazao da su talibani prvi napad izveli sa 100 ljudi na grupu koja je koristila školu kao vojno mjesto u Maiwandu i da su preuzeli kontrolu nad školom.

- Nakon ovog napada, naše ime se brzo pročulo, a čak su i afganistanski studenti koji studiraju u Pakistanu došli da nas podrže. Broj naših članova je u kratkom vremenu dostigao skoro 500 - dodao je Akhund.
 

20210927_2_50197634_69120936_Web.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.