open-navfaktor-logo
search
Pšenica, ječam, oči
Ovo su neobični načini otkrivanja trudnoće u prošlosti
Žene danas imaju privilegiju da za samo nekoliko sekundi saznaju da li su u drugom stanju. U prošlosti je to bilo malo komplikovanije.
19.02.2021. u 09:14
get url
text
Oči

Jedna od najstarijih poznatih metoda otkrivanja trudnoće je iz vremena drevnog Egipta. Tad su ženama savjetovali da se pomokre po sjemenu pšenice i ječma više puta tokom nekoliko dana. Ako bi najprije proklijalo sjeme pšenice, to je bio znak da žena nosi djevojčicu, a ako bi prvo proklijalo sjeme ječma, to je bio znak da nosi dječaka. Ako nijedno sjeme nije proklijalo, znači da žena nije trudna. Možda zvuči suludo, ali ova je metoda zapravo funkcionirala s tačnošću od 70 posto, što su potvrdili naučnici 1963. godine. Pretpostavka je da su povišeni nivoi estrogena u mokraći poticali nicanje sjemena.

Grci su smatrali da žena može otkriti je li trudna ako u vaginu tokom noći stavi glavicu luka!? Ako bi joj se ujutro zadah osjetio po luku, to je bio znak da nije trudna jer su smatrali da bi u slučaju trudnoće plod u maternici blokirao dolazak mirisa do usta. Ne treba ni napominjati da je ovo pogrešno.

Francuski ljekar Jacques Guillemeau, koji je bio poznat po svom doprinosu u područjima opstetricije, oftalmologije i pedijatrije, u 16. vijeku predstavio je teoriju prema kojoj se trudnoća može prepoznati po očima žene. Tvrdio je da ženine oči u drugome mjesecu trudnoće postanu duboko usađene s malim zjenicama, spuštenim kapcima i natečenim malim venama u uglu očiju. Iako ova metoda nije pouzdana, Guillemeau je bio na dobrom tragu jer danas znamo da trudnoća može utjecati na oči, odnosno vid, pa se trudnicama savjetuje da ne kupuju nove naočale ili leće tokom trudnoće.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.