open-navfaktor-logo
search
Koristili baklje
Pakistan koristi umjetnu kišu za borbu protiv smoga
U Pakistanu je u subotu prvi put korištena umjetna kiša u pokušaju suzbijanja opasnog nivoa smoga u megagradu Lahoreu, saopćila je pokrajinska vlada, prenio je AFP.
16.12.2023. u 19:33
get url
text

U prvom eksperimentu te vrste u toj južnoazijskoj zemlji, avioni sa opremom za zasijavanje oblaka letjeli su preko 10 dijelova grada, često rangiranog kao jedno od najgorih mjesta na svijetu po zagađenju zraka.

"Poklon" su dali Ujedinjeni Arapski Emirati, rekao je privremeni glavni ministar Pendžaba Mohsin Naqvi.

- Timovi iz UAE, zajedno sa dva aviona, stigli su ovdje prije otprilike 10 do 12 dana. Iskoristili su 48 baklji za stvaranje kiše - rekao je on medijima.

Rekao je da će tim do subote uvečer znati kakav je efekat imala "vještačka kiša".

UAE sve više koriste sijanje oblaka, koje se ponekad naziva i umjetna kiša ili plavo nebo, kako bi stvorili kišu u sušnom prostranstvu zemlje.

Modifikacija vremena uključuje ispuštanje obične soli - ili mješavine različitih soli - u oblake. Kristali potiču stvaranje kondenzacije u obliku kiše.

Primijenjena je u desetinama zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Indiju. Stručnjaci kažu da je čak i vrlo skromna kiša efikasna u smanjenju zagađenja.

Zagađenje zraka u Pakistanu se pogoršalo posljednjih godina, jer se mješavina isparenja dizela niskog kvaliteta, dima iz sezonskih usjeva i nižih zimskih temperatura spajaju u ustajale oblake smoga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.