open-navfaktor-logo
search
Demonstracije
Palestinke protestirale u Gazi protiv izraelske aneksije
Palestinke su protestirale u Pojasu Gaze u znak protivljenja gradnji ilegalnih jevrejskih naselja i planirane izraelske aneksije dijelova okupirane Zapadne obale.
06.07.2020. u 14:54
get url
text

Demonstracije na graničnom prelazu Erez organizovala je Unija Palestinki. Žene su u nosile zastave i transparente i uzvikivale slogane protiv izraelske aneksije. Pozvale su i Palestince na zajedništvo u njihovoj borbi. 

Nadiye Ebu Nahle ispred Unije palestinskih žena kazala je da su se okupile kako bi izrazile protest protiv izraelskog plana. 

- Mi danas kažemo da nećemo dopustiti izraelsku okupaciju, aneksiju ili uskraćivanje legitimnih prava Palestinaca - izjavila je Nahle. 

Naglašavajući da se Palestinci neće odreći ni jednog komada zemlje, Nahle je kazala da treba ukloniti sva ilegalno izgrađena naselja i zabraniti gradnju i okupaciju. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od početka jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao "nepodijeljeni glavni grad Izraela" i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem. Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.