open-navfaktor-logo
search
Vatikan
Papa naredio temeljitu istragu o američkom biskupu zlostavljaču
Odsad više nije prihvatljivo da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drugačije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela, saopćio je Vatikan
06.10.2018. u 18:26
get url
text

Papa Franjo naredio je "temeljitu istragu" svih dokumenata koji se nalaze u vatikanskim uredima, a odnose se na osramoćenog američkog kardinala Theodorea McCarricka, što je prvi odgovor Svete Stolice na optužbe podignute protiv njega.

U dokumentima iz avgusta nadbiskup Carlo Maria Vigano, bivši vatikanski ambasador u SAD-u, kaže da je Papa godinama znao za nedolično McCarrickovo seksualno ponašanje prema odraslim sjemeništarcima, ali da nije ništa poduzeo.

McCarrick je u julu postao prvi kardinal koji je podnio ostavku na dotadašnju funkciju u vodstvu crkve pošto su odvojene istrage pokazale da su izjave po kojima je spolno zlostavljao šesnaestogodišnjeg mladića vjerodostojne.

U saopćenju Vatikana objavljenom u subotu stoji da bi istraga koja se vodi protiv McCarricka mogla pokazati da su "tada poduzeti koraci koji nisu u skladu s aktuelnim pristupom Crkve ovakvim problemima".

U sopćenju iz avgusta Vigano optužuje brojne aktuelne i bivše visoke vatikanske i američke svećenike koji su prikrivali McCarrickov slučaj. Tada je pozvao Papu da odstupi s dužnosti.

- Odsad više nije prihvatljivo da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drugačije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela - saopćio je Vatikan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.