open-navfaktor-logo
search
Dokument povučen
Papa užasnut pravilnikom Evropske unije kojim bi se zabranio Božić: To su pokušali i nacisti, komunisti...
Papa Franjo ocijenio je dokument Evropske unije u kojem se ne preporučuje korištenje izraza "Božić" anakronizmom razvodnjenog sekularizma.
07.12.2021. u 10:23
get url
text

Evropska komisija izdala je, pa zatim povukla interni dokument koji je pripremljen s ciljem povećanja spoznaje o inkluzivnosti u komunikaciji. U tom dokumentu, koji je procurio krajem novembra, stajalo je da se ne treba koristiti općeniti pojam "božićni praznici" već više "praznici", pretpostavljati da su svi kršćani te da se treba izbjeći korištenja pojmova koje se jasno vežu uz određenu religiju, spol ili bračni status.

- U historiji su mnoge diktature to pokušale učiniti. Sjetite se Napoleona: još od toga doba… Sjetite se nacističke, komunističke diktature… To je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspjeh - rekao je papa prilikom povratka iz Grčke u Vatikan.

- Evropska unija se mora vratiti idealima očeva utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, i paziti da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podjelom među zemljama i biti uzrokom propasti Evropske unije. Evropska unija mora poštivati svaku državu i njezin unutrašnji ustroj, raznolikost zemalja, a ne da ih želi činiti jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namjera, ali tu valja biti na oprezu - nastavio je.

- Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali svaka je otvorena drugima. Suverenost Evropske unije je suverenost braće u jedinstvu u kojoj se poštuje individualnost svake zemlje. I budno paziti da ne postane nositeljicom ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anakronizam - zaključio je papa.

Papa je rekao da je spreman otići u Moskvu na sastanak s patrijarhom Kirilom.

- Spreman sam otići u Moskvu i razgovarati s bratom - rekao je papa te dodao da bi ove sedmice u Rim trebali doći visoki dužnosnici Ruske pravoslavne crkve kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.

Informativna katolička agencija (IKA) navodi da bi mogući odlazak pape Franje u glavni grad Rusije bio prvi odlazak nekog pape u Moskvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.