open-navfaktor-logo
search
Rad i trud se isplate
Pčelari s područja Srebrenice zadovoljni ovogodišnjim prinosima meda
Dugogodišnji pčelar Samedin Malkić, koji posjeduje 50 košnica na području Srebrenice, zadovoljan je ovogodišnjim prinosima meda, ali ističe da je ova godina teška i za pčelare zbog poskupljenja repromaterijala.
23.07.2022. u 10:52
get url
text

- Ova godina je jako dobra i mnogo pčelare je iznenadila. Imali smo dobar prinos meda, ali tek sad problem nastaje kada treba pčele zazimiti. S druge strane, ova godina je i veoma teška za pčelare zbog poskupljenja. Primorani smo podići cijenu meda zbog poskupljenja repromaterijala. Cijena kilograma meda je 25 KM - rekao je za Fenu Malkić.

Ističe da je med s područja Srebrenice najkvalitetniji, navodeći da to područje posjeduje ogroman prirodni potencijal za pčelarstvo zbog čistog okoliša i bogatstva raznovrsnog prirodnog bilja.

- Naš med je najkvalitetniji zbog čiste prirode, jer nema u okolini zagađivača. Imamo 100 posto prirodni med. Moje mišljenje je da su mušterije jako zadovoljne, jer med redovno kupuju. Med prodajem u Sarajevu i na području naše općine. Potražnja je velika i do zime će sav med biti prodat - rekao je Malkić.

Učestvovao je na sajmovima meda i dobitnik je zlatnih medalja za kvalitet. Ove godine planira učestvovati na sajmu meda u Tuzli i Brčkom, a želja mu je učestvovati i na sajmu meda u Novom Sadu u Srbiji.

Ovaj srebrenički pčelar smatra da se pčelarstvom treba baviti prije svega iz ljubavi.

- Rad i trud se vremenom isplate, ali svaki početak je težak i zahtjevan. Najlakše je nabaviti košnice, ali treba da se radi konstatno da bi se opstalo. Opasne bolesti pčele dobijaju zbog nedovoljne pažnje - smatra Malkić.

Također je mišljenja da je pčelarstvo grana koja nije mnogo razvijena na tom području te da se u nju jako malo ulaže. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.